Rahvuslikult ehedaid ehteid näeb esmalt Tartus

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kahest osalevast meesterahvast tõi konkursile neli puidust käevõru.
Üks kahest osalevast meesterahvast tõi konkursile neli puidust käevõru. Foto: Kristjan Teedema

«Siit tuleb välja eestlaste praktiline loomus, et peamiselt on toodud aksessuaare, mitte otseselt ehteid,» rääkis Tartu Käsitööklubi projektijuht Tiina Konsen täna avatavat näitust «eesti-oma-ehe» üles pannes.



Täna õhtust aprilli lõpuni saab laulupeomuuseumi saalis näha Tartu linna ja maakonna kunstnike, käsitööliste, tudengite ja harrastajate valmistatud ehteid-kaunistusi. Praegu küll anonüümselt, sest mais saadavad paljud neist meistritest oma tööd edasi üleriigilisele võistlusele ning esitatavate ehete nimeline eksponeerimine varem on keelatud.

Konseni sõnul ei praagi nemad Tartus kedagi lõppvõistluselt välja ja see on lihtsalt eelnäitus, et osalejatel oleks võimalik oma töid konkurentide omadega võrrelda ja näha, kuidas teised on teemat tõlgendanud. Ning miks mitte vastavalt sellele ka enne ehte Tallinna saatmist muudatusi teha või midagi päris uut luua.

Kunstnikud ja harrastajad

Aastaid konkurssidel ja näitustel osalenud tekstiilikunstnik Piret Tegova rääkis, et ehtevõistluseks tuli inspiratsioon ja idee imelihtsalt. «Naisterahvastel on ju kogu aeg ehted olnud südamelähedased ja vajalikud,» muigas Tegova. Kohe esimesena tulnud mõttevälgatus sai ka teoks tehtud – lemmiktehnikas ja lemmiktikandiga.

«Ennast kiita küll ei ole ilus, aga jäin väga rahule,» naeris kunstnik ja kinnitas, et osaleb kindlasti ka järgmisel rahvakunsti ja käsitöö liidu võistlusel, mis kannab pealkirja «Taimest tulnud».

Lisaks professionaalidele osaleb ka neid, kes on vaid kodused meisterdajad.
Näiteks Vivian Vislap sai ettepaneku mõni ehe näitusele teha Kon­senilt, muidu valmistab ta neid peamiselt vaid enda tarbeks.

«Ma mõtlesin selle kutse peale, et eks ma siis viin, et oleks valik mitmekesisem,» rääkis Vislap ja lisas, et kuigi idee oli ammu olemas, siis valmis tegi ta ehted alles viimasel ööl.

Ka mehed osalevad

Sel aastal osaleb Tartu võistlusel lisaks kümnetele naistele ka kaks meest – üks neist metallitöö, teine puitehetega.

Eriti õnnelik oli näituse korraldaja just viimaste pärast, sest Tartu kandis on näitustel osalevaid puutöötegijaid tunduvalt vähem kui näiteks Põhja-Eestis.

33 autorit tõid Tartu eelvooru oma 82 ehet. Mõni töö küll näitusele ei pääsenud, sest ei vastanud selgelt teemale, kuid Konsen rääkis, et ükski autor välja ei jäänud.

Tihedam on sõel aga Tallinnas, kus Eesti Käsitöö Majas mai lõpus avatavale näitusele pääsevad ainult kõige ilusamad, originaalsemad ja kvaliteetsemad ehted üle riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles