Euroopa suurimalt maadlusturniirilt toodi Tartusse kuus medalit

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu noormaadleja Max Hristjuk sinises trikoos.
Tartu noormaadleja Max Hristjuk sinises trikoos. Foto: Erakogu

Tallinn Openi maadlusturniirist on nüüdseks kujunenud väga tugeva tasemega võistlus, kuhu tänavu saabus noorsportlasi 27 riigist. Kaasa lõi ka kolm Tartu maadlusklubi 20 noorega.

Ainsa kuld- ja hõbemedali tõi Tartusse kõige nooremate ja kergemate seas võistelnud Artemi Jeremjev (Kalev-Englas). Artemi võitis ja kaotas Kreeka-Rooma maadluses ühe matši ja sai hõbemedali. Pühapäeval vabamaadluses aga õnnestus jagu saada mõlemast vastasest ja võita kuldmedal, teatas treener Kristjan Press.

Kahe päeva peale sai tartlastest enim matšivõite – kümme – Max Hristjuk (Kalev-Englas). Esimesel päeval peetud Kreeka-Rooma maadluses võitis ta järjest viis esimest matši ja koht finaalis tundus ka kuuendas matšis kuni viimaste sekunditeni kindel. Ühtäkki luges aga soomlasest vastase alustatud võtte punktideks tema kaasmaalasest kohtunik.

Et sellisel turniiriformaadis võistlusel videokorduse vaatamise võimalust ei kasutata, tuligi Hristjukil 2:1 eduseisust võtta vastu punktikaotus, tõdes treener. Ootamatust kaotusest tulenevalt tekkis alagrupis surnud ring, kus kolm maadlejat olid omavahelistes matšides saanud kõik ühe kaotuse ja arvestusse läksid punktid. Nii oli Hristjuki kindlana paistnud finaalikohast saanud ühtäkki hoopis 5.-6. koha matš, mille Hristjuk võitis.

«Teisel päeval kordus vabamaadluses uskumatul kombel sama stsenaarium,» kirjeldas Press. Viie võidu kõrvale kogunes taas üks kaotus ja taas tekkis surnud ring, mis asetas tartlase 5.-6. koha matšile. Hristjuk võitis ka selle. Pikantsemaks muutis ebaõnne jada veel see, et ühe matši vastane otsustas Hristjukki võistlustel käest hammustada.

Suurturniirilt, kus autasustatakse esimest kuut maadlejat, tuli Hristjuk koju viienda koha medaliga, kuigi kaotusi oli tal sama palju kui hõbe- ja pronksmedali võitjail. «Kindlasti jääb see võistlus meelde üsna eredalt,» ütles treener.

Pronksmedali viie võidu ja ühe kaotusega teenis Eesti lootustandvaim vabamaadlustüdruk Viktoria Vesso (EMÜ). Eriti võitluslikud matšid olid tal Tuneesia ja Rootsi koondise esindajatega, kus ta näitas võitlejahinge ja võitis mõlemad matšid punktidega 6:5.

TÜASKi maadlejatest suutis neli võitu koguda Alfred Mägi ja sai pronksmedali. Sama tulemuse kahe võiduga saavutas Anette Traks.

Seitsmenda koha sai kahe matšivõiduga Kreeka-Rooma maadluses Siim Carlos Plumberg ning kaheksanda koha kolme võiduga Tambet Palgi. Kolme võiduni jõudis ka Georg Kristerson, saades üheksanda koha. Robin Samarüütel ja Karlis Ander All said sama koha kahe võiduga. Kümnes koht kahe võiduga tuli Pärtel Palgile.

Vabamaadluses võitis Karlis Ander All kolm matši ja Robin Krivmen ühe matši, jõudes sellega kaheksandale kohale.

Sel nädalavahetusel on oodata täiskasvanute maailmatippe eesotsas Heiki Nabiga juba Tartusse, kus nad võtavad osa esimest korda Emajõelinnas peetavatest Kristjan Palusalu mälestusvõistlustest EMÜ spordihallis. Sel korral on Kreeka-Rooma maadluse kõrval esmakordselt kavas ka vabamaadlus. Kõik huvilised on lahkesti oodatud kaasa elama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles