Pere Leib kaotas medalid geimilõppudega

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pere Leiva võrkpallimeeskonna käeulatusest jäi Schenkeri liiga peaauhind seekord kaugele.
Tartu Pere Leiva võrkpallimeeskonna käeulatusest jäi Schenkeri liiga peaauhind seekord kaugele. Foto: Peeter Langovits

Tänavune Schenkeri liiga finaalturniir jääb Tartu Pere Leivale kauaks meelde. Paraku mitte heast küljest.


Laupäevane poolfinaal Pärnu vastu algas kui muinasjutus.  Esimene geim võideti mängeldes 25:17 ja kõik tundus paigas olevat. Edasine kujunes aga keeruliseks.

Teises ja kolmandas geimis oli Tartul mitu head võimalust mäng ära lõpetada, kuid olulistel momentidel ei suudetud rünnakul efektiivne olla. Pärnu võitis teise geimi 26:24 ja kolmanda 25:23.

Muinasjutt lõppes

Hätta jäädi servi vastuvõtuga ja Pere Leival ei kerkinud esile ühtegi liidrit, kes raskel hetkel palli maha löönuks. Survet ei suudetud avaldada ka oma serviga. Mängiti välja keskmine tase, kuid sellega kohamängudel suurt looma ei püüa. Neljas geim läks Pärnule 25:20 ja finaaliuks jäi Tartule suletuks.

Statistikaandmed näitavad, et Tartu oli Pärnust üle blokis 12 (Pärnul 8) ja serviässades 7 (Pärnul 4). Rünnakuprotsent oli sama, kuid servi vastuvõtt, mis sai lõppkokkuvõttes määravaks, oli Pärnul 62, aga Tartul 53.

«Vastuvõtt on olnud meie trump, pole olnud seni mänge, kus vastane oleks ses elemendis meist parem olnud – nüüd oli,» nentis tartlaste peatreener Rainer Vassiljev. «Esimeses geimis suutsime ilusti hakkama saada, Pärnu tavapärane mängujoonis ei toiminud,» lisas ta. «Edasi kogus nende vastuvõtt kindlust ja võib-olla jäi meie serv ka lahjemaks.»

«Psüühilise poole pealt lõid noorte meeste nõrgad küljed alates teisest geimist välja,» hindas Pere Leiva haldajaklubi SK Duo juhatuse liige Alari Jõesaar. «Ju seda kogenematust on veel niivõrd palju.»

Jõesaar möönis, et meeskonnas pole veel välja kujunenud selget liidrit, kes otsustavatel hetkedel mängu enda peale võtaks. «Mäng ei olnud üldse paha,» sõnas ta, «aga nii nagu mullugi, oleme just geimilõppudes nõrgad.»

Pühapäeval peetud 3.-4. koha mängus Ozolnieki vastu jätkus eelmise päeva ebakindlus. Võita suudeti vaid teine geim. Veel neljandas geimis oli Tartu peal 22:18, kuid sellest ei piisanud. 1:3 kaotus oli tõsiasi, mis tähendas, et Pere Leib pidi tänavu Schenkeri liigas leppima neljanda kohaga.

Pronksimängu statistika näitab Pere Leiva üleolekut mitmes elemendis, eriti blokis (16:9) ja vastuvõtus (70,5%:58%). Paraku, nagu nentis meeskonna mänedžer Martin Jürgenson, oskasid tartlased pronksimängus nagu poolfinaaliski teha vigu just otsustavatel hetkedel.

«Kuna poolfinaal Selveri vastu läks Ozolniekil kehvasti, panustasid nad rohkem teisele päevale,» arutles Vassiljev. «Meil oli aga hirmus tahtmine finaali jõuda ja panustasime just esimesele päevale, seega olime teisel päeval võib-olla füüsiliselt tühjad.»  

Vassiljev tunnistas, et tõenäoliselt võinuks ta poolfinaalis rohkem vahetustega laveerida ja meeste vahel koormust ühtlasemalt jagada. «Vastuvõtus olime paremad, aga rünnakul ei jäänud kõik pallid maha, me ei olnud füüsiliselt pühapäeval kõige paremini mänguks valmis.»

Peatreener möönab, et oma osa pronksimängu kaotuses oli ka vaimsel pingel. «Ozolnieki mehed tulid isuga peale – tuleb mis tuleb,» kirjeldas ta, «meil oli favoriidikohustus.»

«Pärnu mängu foonil läks ka see mäng,» nentis Jõesaar. «Ootused olid suured, aga laupäevane kaotus oli suur pettumus, mis kandus pühapäeva edasi. Moraal läks alla ja poldud enam valmis võitlema.»

Ka Vassiljev tunnistab, et mõlemas mängus kaotati just pingelised geimilõpud. Mingi mõju võis olla sellel, et nii põhiturniiri lõpu poole kui ka veerandfinaalides tulid võidud tartlastele väga lihtsalt kätte. «Viimane korralik tasavägine mäng jäi meie jaoks liiga kaugele,» ütles ta. «Oleks kas või veerandfinaalides TTÜga tulnud kõvem pusimine, olnuksime ehk rohkem karastunud. Aga need on oleksid.»

Netikommentaarides nõudsid vihased fännid pronksimängu järel Vassiljevi lahtilaskmist.

Vassiljev jääb

«Kui palju meil Eestis on häid treenereid?» vastas klubi juhatuse liige Jõesaar küsimusega. «Ja ega ühe-kahe aastaga ei saagi suurepärast tulemust nõuda. Möödalaskmisi võib-olla on olnud, aga ma ei viskaks neid kaotusi treeneri kapsaaeda. Ise me oleme ta meeskonna etteotsa pannud.»   

Jõesaar tunnistas siiski, et mõru maik jäi läinud nädalavahetusest suhu.

Võrkpallihooaeg aga pole veel otsas. See jätkub kolmapäeval kell 18 TÜ spordihoones, kui tartlased võõrustavad Eesti meistrivõistluste veerandfinaalis Rakvere võistkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles