Mullune edu tõstis Tammeka keerukamasse rolli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ats Sillaste (nr 10)
Ats Sillaste (nr 10) Foto: Sille Annuk

Ehkki hooaja esimene meistriliiga kohtumine läks aia taha, näeb Tammeka peatreener Marko Kristal meeskonnas võimet mängida tänavu mullusest paremini.
 



Meistriliiga hooaeg on alanud. Esimene mäng Paide Linnameeskonnaga, kus 2:0 eduseisu maha mängisite, polnud just see, mida näha tahtsite?

Jah, kui sul on juba midagi käes ja sa annad enda lolluse pärast selle käest ära, ei ole põhjust rahul olla.

See oli kõigest esimene mäng, olgugi et mäng, mis annab tabelisse punkte. Pidasite varem ka viis üsna edukat kontrollmängu Põlva Luunja, Nõmme Kalju, Levadia ja Sillamäe vastu. Mida need näitasid meeskonna kohta?

Sain pildi sellest, kuidas me rünnata võime. Aga kuidas kaitses asjad toimivad, veel mitte nii hästi. Pilt on mul loomulikult meeskonnast olemas. Nüüd tuleb veel asjad omavahel selgeks rääkida ja panna paika nii, et mäng hakkaks ilusti välja nägema. Mullu suutsid mängijad hästi kaitsta. Esimesest mängust ei tahaks veel väga suuri järeldusi teha.

Kas praeguseks on meeskond lõplikult komplekteeritud?

Jah. Praegu me kedagi enam juurde ei otsi. Kui kuskilt tuleb mõni väga huvitav mängija, siis on täiendus võimalik.

Nagu mullugi, panustate rohkem eestlaste peale, ehkki ka välismaalasi on proovimas käinud?

Neid oli paar-kolm. Türklasest väravavahi Göksu Hasanciku me võtsime, teisi mitte. Välismaalase tase peab olema ikkagi väga hea. Ma loodan, et see, mis Hasancik Paide vastu tegi, oli tingitud veel esimese mängu ärevusest.

Mõnevõrra muutusi on ka eestlaste seas. Siksten Kasimir on tagasi.

Kasimir on tagasi. Duubelmeeskonnast võtsin Kristjan Vommi. Alar Alve tuli Põlvast. Ando Hausenberg otsustas jalgpalli edasi mängida, Andrus Lukjanov tuli Türilt. Kevin Rääbis on meie noorte hulgast. Ülejäänud on need, kes olid mullugi lahingus.

Abitreener on tänavu uus. Mis Norbert Hurdast sai?

Norbert Hurt läks Türki õppima, siis tekkiski vajadus leida uus abitreener ja otsustasin Sander Lemberi kasuks. Lember on olnud Norberti ajal abitreener. Ta on Tartu poiss, tunneb mängijaid ja siiani on meil kõik kulgenud nii, nagu peab.

Kuidas teil töö on jagatud?

Jätkasime enam-vähem samamoodi, nagu oli mullu Norbertigagi. Istume koos ja arutame, mis teha võiks. Annan talle trennis asju teha. Põhiotsused teen mina ja Sander peab siis mind kas toetama või mulle vastu vaidlema.

Meistriliigas klubiliselt suuri muutusi pole. Viljandi muutis natuke nime, Kohtla-Järve Lootuse asemele tuli Lasnamäe Ajax. Mis on toimunud meeskondade sees?

Flora on jäänud samaks. Levadia küll rääkis suurest noorenduskuurist, aga võttis juurde siiski kogenud mängijad. Sillamäe on saanud oma leedukatest lahti. Narvas on väga palju uusi mängijaid – see on võib-olla isegi positiivne, et vanad ära läksid. Meil on paar muutust. Viljandil muutus nimi, muid muutusi pole. Paidel on ka enam-vähem samad mängijad. Kuressaare on ka suuresti endine. Nõmme Kalju on kõvasti tugevam – seal on suurimad muutused. Aga kõigiga on võimalik mängida.

Mullu juhtisite Tammeka kindlalt 6. tabelireale, millised on eesmärgid tänavu?

Plaanis on teha järgmised sammud edasi. Need sammud lähevad järjest raskemaks. Eesmärk on saada rohkem punkte kui mullu. Sellest, kui palju me neid rohkem saame, sõltub koht meistriliigas.

Mis tahab Tammekas tänavu kõige rohkem arendamist?

Ükski meeskond pole kunagi lõpuni valmis. Meeskond tuleb õpetada mängima nagu meeskond. Kõik peavad aru saama, et ükskõik mis nimi mul ka on ja kui hästi seda kirjutatakse, ilma meeskonnata ei tee sa midagi.

Mängus Paidega nägin ära ühe huvitava muutuse – ka meie vastu tullakse mängima väga kaitsest lähtuvalt. Paide istus enamiku mänguajast oma poole peal.

See on asi, millega meil tuleb veel harjuda – mullu olime meeskond, kes ise kaitses istus. Nüüd tuleb mängida teist, keerulisemat rolli ja mängu.

Arvamus

Tarmo Rüütli
Eesti koondise peatreener:


Tartu on teinud viimase aastaga tubli arengu. Meeskond on muutunud stabiilsemaks, jätkab sama treener, majanduslikult on asjad saadud paremaks, nii et igati perspektiivikas meeskond.
Hinnatav on, et tegu on peaasjalikult oma kasvandikega ja oma linna patriootidega, kel on kindel toetajaskond.

Marko Kristal on teinud Tammeka eesotsas väga head tööd, nii et ma ei imestaks, kui Tartu meeskond jõuab tänavu meistriliigas päris tipukohtade lähedale. Tabeli esimesse poolde kindlasti.

Aivar Pohlak

Eesti Jalgpalli Liidu president:

Kahtlemata on iga klubi väärtus omaette, kuid arvestades asjaolu, et Tartu on Eestis suuruselt teine linn ja et Tartu jalgpall on otsinud juba ligi kümmekond aastat viisi, kuidas Nõukogude-aegsetest kammitsatest vabaneda ja üheselt edasi astuma hakata, siis julgen siiski selles olukorras Tammeka ümber toimuvale anda Eesti jalgpalli jaoks mõnevõrra erilise tähenduse.

Kogu Eesti elu Tallinna-kesksuses annab mõistagi igas muus paigas arendatavale mistahes tegevusele lisaväärtuse. Mis puudutab klubi perspektiivsust, siis tuletaksin taaskord meelde, et me elame siiski oma ühiskonda ülesehitavas ajastus - me oleme erinevates ühiskonna valdkondades loonud palju raame, millele peame lähitulevikus andma sisu. See puudutab nii jalgpalliklubisid üldiselt kui ka Tartu Tammekat ja küsimus, mida Tammeka praegu lahendab, on inimeste leidmine klubi taustale, kes oleksid võimelised kindlustama klubi jätkusuutlikkuse.

See kõlab võib-olla halvemini kui tegelikult mõeldud on, aga kahtlen, kas kogu Eesti spordimaastikul üldse on täna ühtegi tippspordiga tegelevat klubi, kes omadega nii kaugele jõudnud - kui üldse, siis jalgpallis julgeksin ehk nimetada Levadiat ja Florat.

Tõsi, tippu murdmine saab Tammekal olema keeruline ja pikaajaline protsess, aga see on ka normaalne. Periood, milles Tammeka on elanud vaid mõned kuud - pean silmas profimeeskonda -, on Floras kestnud 21 ja Levadias 12 aastat, tuleb hoida pöialt ja loota, et klubis toimunud muudatused viivad tippu jõudmiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles