Suurlinnade koostöö avab kutseõppurile tähtsaid uksi

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kutsehariduskeskuse pagar-kondiitri õpilased Marin Sulomägi (esiplaanil) ja Anu Saaremäe osalesid läinud sügisel välispraktikal Taanis Roskildes. Kui Tartu liitub Xarxa FP võrgustikuga, avarduvad siinsete kutseõppurite välismaal õppimise ja praktiseerimise võimalused veelgi.
Tartu kutsehariduskeskuse pagar-kondiitri õpilased Marin Sulomägi (esiplaanil) ja Anu Saaremäe osalesid läinud sügisel välispraktikal Taanis Roskildes. Kui Tartu liitub Xarxa FP võrgustikuga, avarduvad siinsete kutseõppurite välismaal õppimise ja praktiseerimise võimalused veelgi. Foto: Erakogu

Välismaal õppimise võimalus muutub eriala valikul üha olulisemaks ning ka laias ilmas saadud töökogemus võib kodusel tööturul anda noorele suure eelise. Et Tartu kutseõppurid ja nende õpetajad saaksid oma teadmisi ja oskusi välismaal täiendada, plaanib Tartu linn liituda Euroopa suurlinnu ühendava organisatsiooniga.

1999. aastal loodud ühendusse Xarxa FP kuuluvad 23 Euroopa linna võtavad oma kutsekoolidesse ja ettevõtetesse vastu õppureid ja õpetajaid teistest võrgustikuga liitunud linnadest.

Tartu kutsehariduskeskuse rahvusvaheliste suhete koordinaator Andrei Atškasov rääkis, et Tartu sai aasta tagasi ettepaneku samuti Xarxa FPga liituda. Nüüd on jõutud nii kaugele, et vaja on vaid linnavolikogu heakskiitu ja kutsekool saab veebruari alguses toimuval assambleel liitumisavalduse esitada.

Heal tasemel õpe

Atškasovi sõnul kuulati põhjalikult maad, mida liikmesus endaga kaasa toob, ning saadi kinnitust, et ühendusse kuuluvad suurlinnad, kel on pakkuda väga häid praktika- ja õppimisvõimalusi. Samuti kontrollib organisatsioon järjepidevalt, et õpe oleks tipptasemel.

Nii avaneks Tartu kutseõppuritel võimalus praktiseerida ettevõtetes, millesarnaseid Eestis polegi. Näiteks Saksamaa pakub tööstustehnoloogia vallas unikaalseid teadmisi, mida õpetajad ja õpilased hiljem Eestis edasi saavad jagada.

«Selline võimalus parandaks kutsehariduse mainet ja tooks meile õpilasi juurde, sest noored on väga huvitatud välispraktikatel osalemisest, eriti kui see on hästi organiseeritud,» sõnas Atškasov. «See looks ka väga head võimalused meie õpetajatele välismaal stažeerida. Tuleb kursis olla, mis teistes riikides toimub, ja tuua uusi teadmisi.»

Kuna Xarxa FP liikmed pole mitte koolid, vaid omavalitsused, avardaks Tartu liitumine peale kutsehariduskeskuse ka Tartu kunstikooli ja tervishoiukõrgkooli õpilaste arenguvõimalusi.

Õppurile tasuta

Liikmeks olemine tähendab omavalitsusele, et igal aastal tuleb tasuda liikmemaksu 600 eurot ning olla valmis ka ise võtma vastu õpilasi ja õpetajaid teistest liikmeslinnadest.

Tartu haridusosakonna juhataja Riho Raave sõnas, et see on kahtlemata teretulnud samm. «Kui see teeb õpilas­vahetuse lihtsamaks, tasub igal juhul liige olla,» lisas ta.

Andrei Atškasov rääkis, et seni on kool otsinud välismaal õppimise võimalusi omal käel või üksikute koostööprojektide raames. Liitumise järel muutuks see tunduvalt lihtsamaks. Ta lisas ka, et kool on siiani teinud koostööd Erasmus+ programmiga, tänu millele on välismaal õppimine ja elamine õppurile tasuta. Õpilasvahetusega kaasnevate kulude katmiseks kasutatakse Atškasovi sõnul Erasmuse tuge edaspidigi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles