Fotod: juubelinäitus tõestab, et Oskar Luts on aktuaalne tänapäevalgi

Kaspar Koort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu linnaraamatukogus, ametliku nimega Oskar Lutsu linnaraamatukogus, on juba paar nädalat olnud üleval armastatud rahvakirjaniku Oskar Lutsu 130. sünniaastapäevale pühendatud näitus. Täna kell 16 avatakse see ametlikult.

See ei ole tavapärane juubelinäitus, mille keskmes on kirjaniku looming. Linnaraamatukogus on esitletud vaid mõni üksik Oskar Lutsu teos. Näituse koostajad Kaja Kleimann ja Tiina Tarik on lähtunud hoopis sellest, kuidas Luts või tema tegelased on teisi loojaid inspireerinud või neile innustust jaganud – nii kirjanduses ja kujutavas kunstis kui moodsas rahvaluules ja tänavakunstis.

Näituse koostajate sõnul oli niisugune kontseptsioon taotluslik, sest nõnda tuleb ilmekalt esile Oskar Lutsu loomingu aktuaalsus, surematus ja kestvus.

«Kui näitus oli üles pandud, läksin ilukirjanduse saali, kus oli Jüri Kolgi uus luuleraamat. Ma polnud seda veel käeski hoidnud, libistasin siis pilgu üle ja sattusin kohe «arno apooria» peale. Lisasin selle ka näitusele,» oli Kaja Kleimannil varrukast võtta ilmekas tõestus Lutsu aktuaalsusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles