Ülikooli muuseumisse pääseb sünnipäeva puhul tasuta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hullu Teadlase kabinet.
Hullu Teadlase kabinet. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli muuseum tähistab homme 40. sünnipäeva. Sel puhul pääseb 6. detsembril ajaloolises toomkirikus asuvasse muuseumisse tasuta.

Tartu ülikooli muuseum, toonase nimega Tartu ülikooli ajaloo muuseum, asutati 6. detsembril 1976, mil rektor Arnold Koop allkirjastas ülikooli ajaloo muuseumi asutamise määruse. Algul paigutati kogutud seadmed, instrumendid ning õppevahendid ülikooli peahoone pööningule endise üliõpilaskartseri ruumidesse.

Foto: Tartu ülikooli muuseum

Kolm aastat hiljem eraldati muuseumile püsiekspositsiooni loomiseks ning esemete hoiustamiseks neli ruumi peahoone keldris. Seal avati muuseumi esimene püsiväljapanek, mis kajastas ülikooli ajalugu asutamisest kuni 1918. aastani.

1981. aastal kolis muuseum Tartu ülikooli raamatukogu endistesse ruumidesse keskaegses toomkirikus. Pärast väiksemaid remonditöid avati hoones aasta hiljem uus ning ulatuslikum püsiekspositsioon, mis kajastas Tartu Ülikooli minevikku ja Eesti teadusajalugu tänapäevani.

1989. aasta novembris avas muuseum kolmanda püsiväljapaneku. Selle loomise ajaks olid poliitilised olud märgatavalt muutunud ning muutused kajastusid ka põhjalikult ümber kujundatud ekspositsioonis. Esimest korda sai pöörata tähelepanu emakeelse ülikooli loomisele 1919. aastal. 

Sajandivahetusel toimus muuseumis mitmeid suuri muudatusi nii väljapanekus kui ka struktuuris. 2000. aastal alustati renoveerimistöid toomkiriku tornides ning 2005. aastal avati vaateplatvormid külastajatele.

Foto: Pilvi Käiro

EASi toel toimusid restaureerimistööd ka tähetornis, mis avas uksed muuseumina 2011. aasta aprillis.

Ülikooli ajaloo, teadussaavutuste ja pärandi tutvustaja ja edasikandjana avas muuseum 2012. aastal varakambri, kuhu on kogutud ülikooli ajaloos suurt rolli mänginud väärtused ja hinnalisemad varad.

Laste suureks rõõmuks tegutseb 2013. aastast muuseumis vahva tegelane, Hull Teadlane, kelle  fantaasiaküllane kabinet pakub avastamisrõõmu ja katsetamist nii väikestele kui ka suurtele teadussõpradele.

2014. aasta alguses liideti muuseumiga ülikooli peahoones asuv kunstimuuseum ning sellest ajast kannavad kolm muuseumimaja – Tartu ülikooli muuseum ajaloolises toomkirikus, Tartu tähetorn ja Tartu ülikooli kunstimuuseum – ühtset nime Tartu ülikooli muuseum.

Muuseumi lähiaastate suurimad arendustegevused on seotud Morgensterni saaliga, kus avatakse 2019. aastal uus püsiekspositsioon ning rahvusülikooli 100. sünnipäeva näitus «Ideaalide Eesti. Sada aastat otsinguid».

Seoses sellega algatas muuseum lähimineviku talletamiseks mälestuste kogumise aktsiooni, mille fookuses on viimase 30 aasta protsessid ja sündmused nii ülikooli akadeemilises kui mitteakadeemilises elus. Muuseum kutsub üles kõiki jagama oma meenutusi ja mälestusi. Valik kogutud materjalist leiab kasutust ka Tartu ülikooli muuseumi näitustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles