Tervishoiukõrgkooli töötajad jagavad kesklinnas õunu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ele Hansen ja Arle Puidak punapõskseid õunu jagamas.
Ele Hansen ja Arle Puidak punapõskseid õunu jagamas. Foto: Kristjan Teedema

Täna kell kolm päeval pakkusid Tartu tervishoiu kõrgkooli töötajad Ele Hansen ja Arle Puidak kaubamaja ees nelja punase ukse vahel linnarahvale tervist, ulatades möödakõndijaile õunu.

Õunad ja punaste ustega installatsioon märgivad tervishoiukõrgkoolis alanud 205. sünnipäeva nädalat. Inimesed võtsid sügisannid heal meelel vastu, tänasid ja soovisid omakorda õnne. Et õunu oli kakssada viis, kostis õnnesoovegi sama palju kordi.

Sünnipäevasündmusi jätkub aga mitmesse päeva.

Homme algusega kell 17.30 korraldab üliõpilasesindus õppehoones filmiõhtu koos ekraaniteosega «Koloonia».

Kolmapäeval kell 10–11.30 on huvilised oodatud tervishoiukõrgkooli ajaloo pikimat ja maitsvaimat juubelitorti valmistama. Meisterdamiseks tuleb kooli veebilehel end registreerida. Kolmapäeva keskpäeval peetakse sealsamas aktus, millele järgnebki pikima tordi söömine.

Neljapäeval kell 8.30–16.30 leiab Eesti Rahva Muuseumis aset teaduskonverents «Terves kehas terve teadmine» ja õhtul peetakse kõrgkooli seinte vahel juubelipidu.

Täpsemat teavet kõige kohta leiab Facebookist.

Mis aga juhtus Tartus 205 aastat tagasi?

Võiks vaadata palju kaugemale. Teateid tervishoiutöötajate kujunemise kohta Eestis on lugeda juba 14. sajandist. Siis võis suuremates linnades kohata esimesi kirurge-habemeajajaid ja ämmaemandaid, kes tulnud peamiselt Saksamaalt. Möödus aeg ja tasapisi hakkasid nad omale kohaliku rahva hulgast õpilasi valima. Ja siis, 1811. aastal asutas professor Christian Friedrich Deutsch Tartu ülikooli sünnitusabikliiniku juurde ämmaemandate kooli. See on praeguse Tartu tervishoiu kõrgkooli eelkäija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles