Miks peab autojuht politseinikult vastu võtma alkomeetri kasutatud huuliku? (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtide kainuse kontrollimisel kulub politseil tänavu umbes pool miljonit huulikut.
Juhtide kainuse kontrollimisel kulub politseil tänavu umbes pool miljonit huulikut. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäeva hommikul kontrollis politsei Tallinna-Tartu maanteel Annas juhtide kainust, selle käigus jäid üle kasutatud huulikud. Politseiametnik väitis kindlameelselt, et juht peab huuliku vastu võtma. «Kas teate, miks? Sest sellel on teie pisikud,» ütles ta. Keeldumise peale sokutas ta valge plastist huulikutoru autosse.

Miks peab juht sellise toru vastu võtma, selle asemel et politsei üheliigilised jäätmed keskkonnahoidlikult kokku koguks? Varem samas olukorras on politseiametnik pruugitud huuliku siiski tagasi võtnud.
----------------------

Vastab

Kalmer Tikerpe

politsei- ja piirivalveameti juhtivkorrakaitse-ametnik

Kindlasti ei pea autojuht kasutatud huulikut politseinikult vastu võtma, selleks ei ole mingisugust kohustust ja see on autojuhi vaba valik.

Kui huulikut ei soovita, saab politseinik selle panna kilekotti või politseiametnike kollaste helkurvestide selleks kohandatud taskusse.

Küll aga pakub politsei puhumiskontrolli käigus kasutatud huulikut alati autojuhile, kinnitamaks, et iga huulikut kasutatakse üks kord. Politseinike kogemused näitavad, et paljud autojuhid soovivad huulikut endale, sageli koguni kollektsioneerimise eesmärgil.

Kasutatud huulikud kogub politsei kokku ja järk-järgult minnakse üle huulikuta indikaatorvahendile. Vahendid, mis tuleb välja vahetada, asendatakse pigem ilma huulikuta indikaatorvahendiga.

Kui palju politsei aastas selliseid huulikuid tarvitab?

Seda on keeruline öelda, sest osa indikaatorvahendeid töötab ilma huulikuta. Meil on praegu kasutusel nelja marki indikaatorvahendid. Selleks aastaks oleme soetanud umbes 500 000 huulikut, üheksa esimese kuuga on aga kontrollitud 650 477 juhti.

Mis saab kokku kogutud huulikutest?

Kasutatud huulikud toimetatakse pakendikonteinerisse, seejärel liiguvad need jäätmekäitlusse.

Kuidas kommenteerida aga selle politseiametniku tegevust, kes kasutatud huulikut juhile autosse sokutas?

Kurb kuulda, et keeldumisest hoolimata nii juhtus.

Tuletame ametnikele veel kord meelde, et kui autojuht ei soovi kasutatud huulikut, tuleb need kokku koguda ja selleks mõeldud konteinerisse visata.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles