ERM pöörab muuseumide elus uue lehe

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ERM kasutab vitriinitekstide näitamiseks e-lugereid, mis võimaldavad kuvada infot viiekümnes keeles. Raamatukujulistel ekraanidel saab esialgu lugeda tekste eesti, inglise ja vene keeles. Õige pea lisandub soome keel. Sobiva keele saab külastaja valida muuseumi nn targa piletiga. Viimasele saab muu hulgas «märkida» kõik huvipakkuvamad vitriinid ning hiljem otsida ERMi kodulehelt nende kohta lisateavet. Osas vitriinides kasutatakse ka väiksemaid digietikette. Eksponaatide vahele paigaldatud väikestelt ekraanidelt saab vaadata näiteks arheoloogiliste leidudega seotud fotolavastusi.
Uus ERM kasutab vitriinitekstide näitamiseks e-lugereid, mis võimaldavad kuvada infot viiekümnes keeles. Raamatukujulistel ekraanidel saab esialgu lugeda tekste eesti, inglise ja vene keeles. Õige pea lisandub soome keel. Sobiva keele saab külastaja valida muuseumi nn targa piletiga. Viimasele saab muu hulgas «märkida» kõik huvipakkuvamad vitriinid ning hiljem otsida ERMi kodulehelt nende kohta lisateavet. Osas vitriinides kasutatakse ka väiksemaid digietikette. Eksponaatide vahele paigaldatud väikestelt ekraanidelt saab vaadata näiteks arheoloogiliste leidudega seotud fotolavastusi. Foto: Margus Ansu

Täna avamispidu pidav Eesti Rahva Muuseum (ERM) on oma uut kodu oodanud 107 aastat. Avamispäeval on ERM kogu Euroopa moodsaim muuseum nii sisult kui ka vormilt.

ERMi uue peahoone näituseala ulatub üle 6000 ruutmeetri ning annab sellega silmad ette nii Kumule kui meremuuseumi lennusadamale. Suurima osa näituste alast katab Eesti kultuuriloo püsinäitus «Kohtumised», mis hõlmab tänapäevast jääaja lõpuni kulgevat «Ajarada» ning 11  teemanäitust.

Eesti kultuuriloo püsinäituse tehnilise arhitekti Kaarle Kannelmäe sõnul on kujundusmeeskond lähtunud sellest, et moodsast tehnikast endast ei saaks muuseumis eksponaat. «Peame rääkima selle loo nii, et tehnilised vigurid ei tohi tähelepanu enda peale tõmmata. Nad peavad olema abivahendid ja info edastajad,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles