Okupatsioonide muuseum ootab Siberisse küüditatud inimeste mälestusi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonide muuseum.
Okupatsioonide muuseum. Foto: Sander Ilvest

Uut püsiekspositsiooni koostav Okupatsioonide muuseum kutsub inimesi üles saatma muuseumisse Siberiga seotud esemeid, fotosid, dokumente ja mälestusi.

Muuseumi uues ekspositsioonis mitmekordistub okupatsioonidele ja vastupanule pühendatud ala. Lisaks oluliste esemete eksponeerimisele keskendutakse uue püsinäituse loomisel ka inimeste isiklikele lugudele ja tunnetele.

Okupatsioonide muuseumi uut ekspositsiooni hakatakse kuraatorite loodud visiooni järgi ehitama 2017. aastal ning see valmib 2018. aastal. Uus püsinäitus hakkab koosnema viiest teemast ning iga osa eest vastutab üks kuraator.

Näituse esimene osa käsitleb inimsusevastaseid kuritegusid, mida kureerib pikaaegne Okupatsioonide muuseumi kuraator Martin Andreller, kes on peamiselt uurinud vastupanu Nõukogude okupatsioonile.

Püsinäituse osa, mis käsitleb eestlaste põgenemist ja elu paguluses, koostab Tallinna Ülikooli ajaloodoktorant Maarja Merivoo-Parro, kelle uurimistöö fookuses on Teise maailmasõja ajal Eestist läände põgenenud eestlased.

Kolmas näituse osa keskendub elule Nõukogude Eestis ning selle kuraator on ajaloolane Uku Lember.

Püsinäituselt ei puudu ka Eesti iseseisvuse taastamine, seda osa kureerib ajaloolane ja politoloog ning mitmete kultuuriväljaannete aktiivne kaastööline Aro Velmet.

Näituse viimane osa on pühendatud vabadusele ning seda kureerib Daniel Vaarik.

Muuseumi uue püsiekspositsiooni loomisega kaasneb ka põhjalik uurimustöö. Seoses sellega kutsub muuseum kõiki Eesti inimesi üles saatma muuseumisse Siberiga seotud esemeid, fotosid, dokumente ja mälestusi. Selleks võib telefonil 6680250 või e-maili aadressi martin@okupatsioon.ee võtta ühendust kuraator Martin Andrelleriga. Samuti on esemeid või kirju võimalik saata ja tuua ka otse Tallinnas Toompea 8 asuvasse muuseumisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles