Prokurör nõuab Tartu kesklinna peksjatele kolmeaastast vangistust (4)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Tartu maakohtus alanud istung Andrias Liivati (23) ja Margus Laasi (20) üle, keda süüdistatakse lisaks kergematele kuritegudele tänavu märtsis pereisa oimetuks peksmises tema lapse silme all Tartu kesklinnas, laheneb lühimenetluses ning õigusemõistja langetab otsuse juba 31. augustiks.

Kohtualused avaldasid täna kahetsust tehtu pärast ja vabandasid kannatanute ees. Samuti võtsid nad omaks kõik neile esitatud süüdistused. Kohus võib seaduse kohaselt puhtsüdamlikku kahetsust arvesse võtta, hinnates seejuures muidugi, kui siira kahetsusega oli tegu. Nimelt on mõlemat noormeest varem korduvalt kriminaalkorras karistatud, ja nagu ka riiklik süüdistaja Toomas Liiva kohtule peetud kõnes märkis, ei paista, et varasemad karistused oleksid täitnud oma eesmärki.

Avaliku korra raske rikkumise eest näeb seadus ette kuni viie aasta pikkuse vabadusekaotuse. Arvestades teo jõhkrust ja küünilisust palus prokurör kohtul karistada noormehi keskmisest kõrgema määraga ehk karistada mõlemat peksmise eest kolmeaastase vangistusega. Liivatil tuleb vanglas kanda ka varasema karistusega määratud osa. Lihtmenetlus võimaldab vähendada nõutud karistusmäära kolmandiku võrra.

Nii prokurör kui kaitsjad pidasid mõistlikuks taotleda kohtult menetluskulude vähendamist võimalikult suurel määral, sest süüdistatavatel lihtsalt pole mingeid sissetulekuid.

Liivati kaitsja, vandeadvokaadi vanemabi Eve Laine ja Laasi kaitsja, vandeadvokaadi abi Gerda-Johanna Pello palusid kohtul mõista oma kaitsealustele kergem karistus.

Süüdistuse järgi läks hilisem kannatanu koos kolmeaastase pojaga tänavu 4. märtsi õhtul Tartus Kesklinna keskusesse poodi. Kui nad poest Küüni tänavale väljusid, siis kutsus kannatanu mehi korrale, kuna üks neist lükkas kaubahalli ukse ees seisnud prügikasti ümber. Tehtud märkuse peale korrarikkujad ärritusid ning 1992. aastal sündinud Andrias lõi kannatanut. Kui kannatanu kukkus, siis teine süüdistatav, 1995. aastal sündinud Margus lõi teda jalaga näkku.

«Täna on kohtus arutamisel juhtum, mis raputas kogu Eesti,» lausus ringkonnaprokurör Toomas Liiva. Tema sõnul tuli initsiatiiv lahendada kriminaalasi lihtmenetluse teel süüdistatavatelt. Kuivõrd mehi süüdistatakse ka vargustes, mis on toime pandud Harjumaal, ja ühe kuriteo kannatanu asub Soomes, siis üldmenetluse puhul peaksid kõik vargustes kannatanud tulema mitmel korral Tartusse kohtuistungitele. «Ilmselt on mõistetav, et tavalisi inimesi pikaks ajaks töölt ära teise linna kutsuda on pehmelt öeldes tülikas. Sel põhjusel taotles prokuratuur kohtult ka lühimenetluse kohaldamist,» märkis prokurör.

Lisaks Küüni tänaval peksmisele süüdistatakse mehi varguste toimepanemises ning Andrias Liivatile on esitatud veel süüdistus sõiduki korduvas juhtimises ilma juhtimisõiguseta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles