Tänavakunstifestivalil saab seinal kätt proovida konkursi võitnud õpilane

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garaaži sein Veski tänavas, mis festivalil kattub algaja tänavakunstniku teosega.
Garaaži sein Veski tänavas, mis festivalil kattub algaja tänavakunstniku teosega. Foto: Stencibility

Tartu tänavakunstifestival Stencibility, mis toimub sel aastal 5.-11. septembrini, pakub nagu mullugi võimalust oma andekust näidata koolinoortel. Välja on kuulutatud kavandikonkurss «Minu esimene sein», kuhu on oodatud osalema 8.-12. klassi õpilasi. Festivali keskmes on siiski selle ala kuulsused.

"Minu esimese seina" kavandite esitamise tähtaeg on 22. august, parimaks tunnistatud töö autor saab selle suurelt kanda festivali korraldajate poolt väljavalitud seinale. Kavand võib olla tehtud ükskõik mis tehnikas, esitada võib individuaalselt või rühma esindajana, saata tuleb aadressile minusein@stencibility.eu.

Kui vaja, aitab võitjat pildi seinale kandmisel kogenud kunstnik. Väljavalitud sein asub garaažide rea otsas aadressil Veski 11a/1, mõõtmed 1,9 m x 5,6 m.

Mullu esimest korda välja kuulutatud kavandikonkurss «Minu esimene sein» andis tulemuse, mida võib vaadata Karlovas ühe garaaži seinal. Pilt pika habemega mehest hakkab silma neile, kes on sõites või jalutades jõudnud Salemi kiriku juurde.

Festivali peakülaline

Tänavune festival keskendub korraldaja Sirla sõnul tänavakunsti mitmesugustele stiilidele, et rõhutada erinevaid viise, kuidas kunstile avalikus ruumis läheneda. «Tihe festivaliprogramm on kokku pandud nii, et mõeldud on tänavakunstnikele endile ja ka neile, kes tahavad väljendada oma poolehoidu kunsti tänavale toomise suhtes või lihtsalt tunnevad huvi tänavakunsti vastu,» lisas ta.

Tänavuse festivali peakülaline Fra Biancoshock kuulub Sirla sõnul sekkujate koolkonda, kes töötab tänavail seal juba olemasolevate elementidega ning teeb neile täiendusi, mis tekitavad tähenduslikke nihestusi. Ta on sotsiaalseid ja poliitilisi installatsioone teinud Itaalias, Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Inglismaal, Maltas, Norras, Portugalis ja Singapuris. «Õige pea teeb ta seda ka Eestis,» lisas Sirla.

Koostöös Tartu Elektriteatriga saab festivali ajal välikinos näha Tšehhi gräfititüdrukute filmi «Girl Power», avastada giidi juhtimisel tänavakunstiteoseid, tutvuda kunstnike hingemaailmaga erinevates ettekannetes, debattides ja väitlustes.

Festival ulatub ka Tartust välja. Projekt «Rurales Murales» viib tänavakunsti maapiirkondadesse: Poola tänavakunstnikud Jay Pop, Seikon ja Krik Kong sõidavad spreivärvidega täidetud autos mööda Lõuna-Eestit ja jätavad endast kogu festivali vältel maha spontaanseid maalinguid. "Kohad valivad nad ise," ütles Sirla.

Stencibilityga samal ajal toimub Prantsusmaal Strasbourg´is Eesti tänavakunsti tutvustav näitus «From Estonia with Love». Tartlastest on seal esindatud näiteks Edward von Lõngus ja Kairo.

Pooleli on jäänud festivaliks ilmuma kavandatud Tartu tänavakunstiraamatu koostamine, koostajateks Kadri Lind ja Sirla. Septembris see ei ilmu. "Tuleb kindlasti, aga natukene hiljem," lisas Sirla. "Suur osa on juba valmis ka, aga mitut asja korraga ei jaksa teha nii, et kvaliteet ei kannataks."

Teavet osalevate kunstnike ja täieneva kava kohta saab jälgida siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles