Eestlased aitavad luua arenguabi «Facebooki»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arenguabi sotsiaalset võrgustikku AidBook48 loov meeskond idufirmade üritusel Garage48 Helsingis, kus ideed kibekiirelt edasi arendati ning pandi alus koostööle selle elluviimisel.
Arenguabi sotsiaalset võrgustikku AidBook48 loov meeskond idufirmade üritusel Garage48 Helsingis, kus ideed kibekiirelt edasi arendati ning pandi alus koostööle selle elluviimisel. Foto: Internet

Et hoida ära olukordi, kus Keenias ehitatakse ühte külla kaks kooli ja teise mitte ühtegi, sest ühed heategijad ei tea, mida teised teevad, loovad soomlased ja eestlased arenguabi sotsiaalset võrgustikku AidBook48. 



«Idee sai alguse vajadusest, sest puuduliku kommunikatsiooni tõttu läheb hulk raha kaotsi ning abi ei jõua õigetesse kohtadesse,» ütles Aid­­Book48 arendusmeeskonna liige, Tartu teaduspargis tegutseva firma ettevõtluskonsultant Taavi Daniel Raidma.

Niši «Facebook»

Tema selgitusel töötaks sotsiaalne võrgustik samamoodi kui Facebook ja muud sotsiaalsed võrgustikud, kuid seda kasutaksid peamiselt arenguabiorganisatsioonid ja -töötajad, kes vahendavad reaalajas teavet heategevusprojektide kohta. «Oleme külas nimega X. Teeme korda uue koolimaja ümbrust. Kohalikud on väga abivalmid,» võiks välja näha üks infokilluke, mida võrgustikku edastada.   

Samuti oleks võrgustik avatud kõigile huvilistele, kes on lihtsalt uudishimulikud või on annetanud raha mõnele arenguabiorganisatsioonile ning soovivad jälgida, mida sellega täpsemalt tehakse.  

Ka ise vabatahtlikuna Ghanas töötanud Raidma rääkis, et seni on andnud arenguabiorganisatsioonidest ülevaate peamiselt peakontorid, kuid rohujuuretasandil kipub nappima teavet, mida arenguabitöötajad mõnes kohas teevad. Seetõttu ongi kurioosumeid, kus mõni väike küla Aafrikas saab kaks kooli ja teine ei saa midagi.

Haihtunud abiraha

AidBook48 idee soomlasest autori Ilona Mäkineni sõnul on suur lõhe summade vahel, mis arenguabiks antakse ja mis tegelikult abivajajateni jõuavad.

AidBooki meeskonna meelest annaks seda lõhet vähendada, kui suhtluskanalid eri abiorganisatsioonide ja heategijate vahel paremini toimiksid.

AidBook48 võrgustikku arendava meeskonna liikmed on peamiselt soomlased, kuid rühmas on ka kaks eestlast: ettevõtluskonsultant Taavi Daniel Raidma ning Skype’i kaasasutaja Ahti Heinla.

«Suur osa AidBooki raamistikust on koos. Kuidas täpselt ideega edasi läheme, veel ei tea, kuid ma ei usu, et see jääb vaid ideeks. Arendustöö läheb edasi,» kinnitas Raidma.

Garage48
Garage48, kus AidBook48 ideed esitleti, on Eesti Startupi juhtide klubi algatatud üritus, kus osalistel tuleb 48 tunniga oma idee ellu viia. Üritusega tahetakse innustada ettevõtlust, viia kokku potentsiaalsed äripartnerid ning ärgitada mitte üksnes äriideede väljamõtlemist, vaid ka nende elluviimist.     
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles