Annelinlased sildistavad endale lumme parkimiskohti

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinna korrusmajade elanikud "reserveerivad" oma autode parkimiskohti.
Annelinna korrusmajade elanikud "reserveerivad" oma autode parkimiskohti. Foto: Margus Ansu / Postimees

Ajab ikka tigedaks küll, kui oled hommikul kulutanud aega auto lumest välja kaevamisele ja parkimiskoha puhastamisele ning õhtul koju jõudes avastad, et sinu koha peale on mõnusalt pargitud naabri sõiduk.

Kümnetele Tartu Annelinna parkimiskohtadele on nende «omanikud» pannud pappkaste, taburette ja kõike muud kättejuhtuvat, et pärast tööpäeva oma auto jälle sama koha peale parkida.

Sagedased on ka parkimiskoha taha lumehange torgatud tahvlid, kus peal tavapärase parkija korteri- või autonumber.

See ei meeldi üldse aga nende naabritele ega ka linnavalitsusele, sest kui maa on omavalitsuse, mitte korteriühistu oma, siis ei ole majaelanikel mingisugust õigust kas või ühe lapikese kasutamist teistele keelata. Isegi mitte siis, kui ta on selle ise lumest puhtaks teinud.

Laisad puhastajad

Kaunase puiestee 50 korteriühistu juhatuse liige Jüri Svinkov rääkis, et vähemalt nende majas on peamine probleem selles, et mitmest majast ümbritsetud kitsas sisehoovis traktoriga tööd tegema ei mahu ja labida liigutamisest pole ei nende ega ka kõrvalmajade autoomanikud huvitatud.

Pargitakse lihtsalt sinna, kus ruumi on, ega mõeldagi, et võib-olla võtaks labida kätte ja teeks endale ise koha puhtaks. Lumega on läinud paari-kolme auto jagu ruumi kaduma.

Ka Svinkovi enda parkimiskohal on tähis ees, sest kogemus näitab, et teisiti lihtsalt ei saa.

«Miks ma peaksin mingi kõrvalmaja auto jaoks lund rookima?» ei arva mees, et ta midagi valesti teeks.

Liikluskorraldusteenistuse peaspetsialist Toomas Henno ütles, et inimlikult on see täiesti mõistetav, kuid kuna tegemist on siiski linna maaga, siis seda lubada ei tohi.

«Probleem on selles, et nad teevad seda avalikul tänavamaal. See on linnale kuuluv maa, kus on liiklemine ja parkimine kõigile ühtemoodi lubatud või siis keelatud,» selgitas Henno.

Parkige parklasse

Mitmed pahased kodanikud on sel teemal linnavalitsusega ühendust võtnud ja ametnikud on käinud olukorda üle vaatamas.

Peagi hakkab linnavalitsuse väärteomenetleja korteriühistutega ühendust võtma, et rääkida takistuste ja juriidilise tähtsuseta siltide eemaldamisest.

Asjad on teisiti siis, kui parkimisplats kuulub korteriühistule – siis on ainult nende endi asi, kuidas täpselt seal parkimist korraldatakse.

Henno pakub parkimiskohata annelinlastele lahenduseks suurt tasuta parklat Kalda tee ja Luha tänava ristmikul, millest osa on praegu kasutusel kokkuveetud lume ladestamisplatsina, osa hoitakse soovijatele avatuna.

Tema sõnul seda praegu ei kasutata, mis on märk sellest, et majade vahel on ilmselt veel piisavalt ruumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles