Lõuna-Eesti kodud ootavad juba kolmandat päeva elektrit tagasi

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murdunud elektriliin: Pilt on illustratiivne
Murdunud elektriliin: Pilt on illustratiivne Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mitusada Lõuna-Eesti majapidamist ootab juba kolmandat päeva pühapäeval möllanud äikesetormi tõttu katkenud elektrivoolu taastamist.

Näiteks Võrumaal ootab kella 19 seisuga 429 Elektrilevi klienti elektrivoolu naasmist. «Inimlikult on see mõistetav, et tegemist oli suure tormiga ja tagajärgede eemaldamine võtab aega. Seega ei eeldagi, et sellise katkestuste hulga juures suudetakse madalpinge taastada niivõrd kiiresti. Käesoleval juhul on maas aga ka kõrgepinge, mida ei ole suudetud rohkem kui kahe ööpäeva jooksul taastada,» kirjutas Postimehele murelik lugeja Antsla vallast, kus on seni vooluta veel 153 majapidamist.

«Probleeme on joogivee kättesaamisega, rääkimata pesemisest või soojast veest. Mõnes kohas on pood kinni. Ka sidega on halvad lood, sest telefoniakut ei ole võimalik laadida. Inimestel rikneb külmkapitäite kaupa toitu,» lisas ta. Samuti pidavat nii mõnigi end külma vihmaveega pesema.

Tormi töö Võrumaal Mõniste pargis
Tormi töö Võrumaal Mõniste pargis Foto: Kalju Liiv

Antsla vallavanema Merike Prätzi sõnul ei ole vee asjus kohaliku vallavalitsuse poole veel pöördutud. «Meil inimesed on seni ise hakkama saanud. Aitavad üksteist,» kommenteeris Prätz. «Aga kui vaja, tuleme kindlasti appi.»

Kuna elektririkked Lõuna-Eestis on väga ulatuslikud ja nende eemaldamisega läheb rohkesti aega, on võimalik, et päris mitmed Elektrilevi kliendid peavad veel järgnevatel päevadel pimedas toas õhtu mööda saatma. Prätzi kinnitusel läheb siis käiku kriisiplaan. «Meil on kaardistatud, kellel on elektrigeneraatorid olemas. Vajadusel saame need kasutusele võtta.»

Praegu tegeletakse vallas tormi tagajärgede eemaldamisega. Murdunud puude tõttu üldiselt üldkorrastustööd, märkis vallavanem. Sel puhul on isegi mõned kohalikud seltsid talgud välja kuulutanud.

Hooldekodu jäi elektrita

Antsla valla kõrval sai tormi käes tugevalt rapsida Valgamaal asuv Karula vald, kus kella 19 paiku oli vooluta üle 300 kliendi. Seal oli kõige hullem olukord just Lüllemäe piirkonnas.

«Õnneks torm siin maju ei lõhkunud. Küll on Lüllemäe kalmistu ikka täiesti puude all. Täna hakkab siin juba nii mõnigi rist välja paistma. Samuti on kirikut ja kooli ümbritsev pilt muutunud ilusamaks,» rääkis Karula vallavanem Rain Ruusa.

Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Praegu toimetavad Elektrilevi ja tema partnerite brigaadid Lüllemäe külas, et asula saaks veel täna elektri tagasi. «Kui täna ei ole see võimalik, siis arvatavasti peame homme tooma joogivett kohale.»

«Meil on veel Karula hooldekodu elektrita,» lisas Karula vallavanem. Elektrileviga sõlmitud lepingu järgi peaks seal juba elektrigeneraator töötama. «Senimaani ei ole ma seda seal näinud,» sõnas Ruusa päeval. Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja Aivar Sõõru sõnul käivad praegu hooldekodu elektrivarustuse taastamiseks tööd ja nelja-viie tunni pärast peaks vooluühendus olema taastatud.

Karula vallal endal selliseks kriisijuhtumiks elektrigeneraatorit ei ole. «Selline asi juhtub korra aastas, aga generaator maksab mitusada eurot. Muidugi laenutuses on ka generaatoreid. Samas on need Valga ümbruses hetkel kõik välja laenutatud,» rääkis Ruusa ja lisas lõpetuseks: «Mõni asi teeb tõesti kurvaks, aga looduse vastu ei saa midagi teha.»

Elektrilevi katkestuste kaardi järgi on kella 19 seisuga üle Eesti vooluta kokku 2407 klienti.

KOMMENTAAR

Aivar Sõõru, Elektrilevi juhtimiskeskuse juhataja

Pühapäeva lõunane torm tekitas Lõuna-Eestis elektrivõrgule ulatuslikke kahjustusi ja tormijärgsed taastamistööd on osutunud väga ressursimahukaks. Kõige ulatuslikumad rikked on Valga- ja Võrumaal. Välja ei tule vahetada mitte üksikuid maste, vaid taastamistööde asemel ehitame uusi elektriliine. Lisaks tuleb liinidelt eemaldada suures koguses puid.

Rikete kiiremaks likvideerimiseks oleme Kagu-Eestisse suunanud lisameeskondi nii Harjumaalt kui Virumaalt. Täna taastab piirkonnas elektrivarustust 34 meeskonda.

Eile kaardistati helikopteri vaatlusega kõik keskpinge elektrivõrgu rikkekohad ja praegu käivad mahukad taastamistööd. Tänase päeva jooksul loodame Tartumaa keskpinge võrgu rikke kõrvaldada. Võru- ja Valgamaal loodame keskpinge riketega lõpetada neljapäeva õhtuks.

Foto: Elektrilevi

Paratamatult võtavad metsade vahel hajaasustuses paiknevad üksikuid majapidamisi varustavate liinide taastamine kõige kauem aega. Kõikidele majapidamistele loodame võrguühenduse taastada nädala lõpuks.

Kuna rikked on väga ulatuslikud, ei ole meil alati võimalik tööde tegemiseks kuluvat aega prognoosida. Ent kui tööd käivad ja rikete tegelik ulatus rikkekohas välja selgitatud, anname klientidele SMSiga katkestuse lõppemise prognoosist teada.

Foto: Elektrilevi

Mõistame, et vooluühenduse puudumine segab tavapärast elukorraldust ja vabandame tekkinud ebamugavuse pärast. Anname endast parima, et vooluühendus taastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles