Kuld Lõvi ja istuv karu tegid koha kuulsaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi Rüütli tänav välja 20. sajandi alguses (suurel pildil). Paremalt teises kahekorruselises majas tegutses taanlase Holger Segerlini omanimeline restoran, hiljem (1935) ümbernimetatult Kuld Lõvi.
Selline nägi Rüütli tänav välja 20. sajandi alguses (suurel pildil). Paremalt teises kahekorruselises majas tegutses taanlase Holger Segerlini omanimeline restoran, hiljem (1935) ümbernimetatult Kuld Lõvi. Foto: Linnamuuseum

Lähiminevikus seisis selle sõjast lagedaks jäänud platsi ääres gaseeritud vee automaatide ja kioskite rida. Siit sai jäätist osta. Ükskord ilmus sinna karu skulptuur.  Sealtpeale hakkaski linnarahvas ala tollase 21. Juuni ja V. Kingissepa tänava nurgal Karuplatsiks kutsuma.

Kuid eks ole sellelgi ajalooliste tänavate ristumise kohal oma pikem lugu. Niina Raid on piirkonda uurinud.

1690. aastal on üks aadlitiitliga omanik pantinud krundi Jaani kirikule. 1734. aastal on plats tühi olnud. Ent kümne aasta pärast on seal juba seisnud ühe toa ja kahe kambriga puumaja koos õuel asuva kõrvalhoonega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles