Teisipäeval lähevad meedikud tööle, padi kaenlas

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arst Kuido Nõmm kutsub tervishoiutöötajaid oma meelt avaldama üsna pehmel viisil.
Arst Kuido Nõmm kutsub tervishoiutöötajaid oma meelt avaldama üsna pehmel viisil. Foto: Margus Ansu

Facebooki kommuunis «31.05.2016 tööle padjaga – ole solidaarne poliitikute raske tööga» on praegu 3341 liiget. Aktsiooni algataja, Tartu arst Kuido Nõmm usub, et küllap igaüks neist enam kui kolmetuhandest inimesest üle Eesti haarab homme kaasa veel mitu oma kolleegi ning padjaga-tööle-väljaastumine saavutab laia kõlapinna.

«Tore oleks ka, kui teistes valdkondades töötavad inimesed meid toetaksid!» sõnas ta.

Kui veelkord kokku võtta, miks lähevad meedikud homme tööle, padi kaenlas, siis on vastuseid mitu.

«Eesti tervisehoiusüsteem on krooniliselt alarahastatud ja tervishoiutöötajad ülekoormatud,» ütleb Kuido Nõmm kõigepealt ning selgitab, et poliitikute väljaütlemised ja käsilolevad seadusemuudatused näitavad seda, et süsteemi parandamise asemel on riiklikuks strateegiaks tervishoiutöötajatelt seitsme naha koorimine.

«Töö- ja puhkeaja seadusesse tahetakse teha meedikuid diskrimineerivad muudatused, mis võimaldaksid tervishoiutöötajaid veelgi intensiivsemalt ära kasutada, makstes seejuures vähem tasu,» rääkis ta. «Sellisena  ei ole süsteem jätkusuutlik. Praegune toimimine on tagatud meedikute ületöötamise hinnaga. Aga ei füüsiliselt ega vaimselt ei jaksa me enam ja tervishoiusüsteem on kokku varisemas.»

Seepärast tulevadki meedikuid homme tööle koos padjaga ning räägivad probeemi olemusest tuttavategagi. Päeva jooksul tehakse sündmusest pilte ja kirjutatakse kirju oma valitud poliitikutele, et avaldada neile valijana oma suurt mure.

Küsimuse peale, miks ikkagi padi, vastas Kuido Nõmm, et padi sümboliseerib neile kodust hubasust ehk olulisi asju, ilma milleta peaksid meedikud paljudel öödel ja pühadel, samal ajal kui enamus inimesi on oma perega kodus, hakkama saama.

«Seekord võtame osakese kodust tööle kaasa, et juhtida inimeste tähelepanu tervishoius töötavate inimeste probleemidele,» selgitas ta.

Niisiis, kui kohtute homme linnatranspordiga sõites või tänaval kõndides padjaga inimest, siis kõige tõenäolisemalt on tegu arsti, õe või hooldajaga. Või siis haiglatöötajaga või meditsiinitudengiga või lihtsalt sündmusele solidaaruse väljendajaga.

Päeva kõrghetk Tartus on kell 12 Maarjamõisa haigla Lunini tänava poolse sissekäigu lähedal.

Siis tulevad padjaga kohale ka kõik ema- või isapuhkusel olevad tervishoiutöötajad, võttes kaasa nii oma lapsed kui lemmikloomad. Ka on kohal need arstid ja õed, kel parasjagu on valvejärgne vaba päev või kel on võimalik haiglas just sel tunnil lõunapaus võtta.

Seesama leiab kell 12 aset ka Ida-Tallinna keskhaiglas, Põhja-Eesti Regionaalhaiglas, Ida-Viru Keskhaiglas ning Pärnu, Võru, Viljandi ja Paide haiglas ning muudeski kohtades.

Kuido Nõmme sõnul ei saa ükski patsient homme vähem tähelepanu – padjaga liigutakse tööle minnes ja töölt tulles ning patsientidega mitte seotud ruumides. 

Meeleavalduse padjaga tööle idee tekkis meedikuil üleeelmise nädala lõpul, mil reformierakondlase Igor Gräzini padjaga riigikogu ööistungile ilmumine ja sotsiaaldemokraadi Marianne Mikko veendumus, et meedikute 24-tunnised vahetused ei ole võrreldavad riigikogu liikmete raske tööga, solvas Tartu arsti Kuido Nõmme südamepõhjani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles