Linn tervitab ratturite paraadi (1)

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Rattaralli lastesõit.
Tartu Rattaralli lastesõit. Foto: Margus Ansu

Täna algab Tallinna-Tartu rattasõiduga sportlik nädalalõpp, mis peletab rattapõlgurid linnast eemale, sest vähe on selliseid kohti, kus liikluspiirangud autosõitu ei puudutaks. Seevastu rattaspordi austajatele on Tartu GP ja rattaralli hooaja tähtsündmus.

«Rattaralli on lihtsalt nii tore sündmus ja hea kokkusaamiskoht,» ütles Tartu Postimehele omaaegne tipprattur Jaan Kirsipuu, kes ajab oma kaherattalise ka sel aastal koos teistega stardijoone taha. «Saab jälle sõpradega rinda pista ja kui tunne on hea, siis isegi tugevamatega,» muheles ta. Enne rattarallit peetakse aga kaks profiratturite võistlust.

Tasemelt tugevam

Tänavusele Tallinna-Tartu sõidule ja Tartu GP-le stardib neli prokontinentaalvõistkonda ja see on viimaste aastate suurim arv, rääkis klubi Tartu Maraton pressipealik Peeter Liik. Võistkondadest tugevaimaks ja ühtlaseimaks võib pidada ilmselt Venemaa Gazprom-Rusveloti. Nemad kuuluvad kindlasti maailma tugevamate tiimide hulka, praegusel Itaalia velotuuril püsivad sama võistkonna teised liikmed kõrgetel kohtadel.

Lisaks venelastele on kaks võistkonda Poolast (CCC Sprandi ja Verva Activejet) ning taas on stardis ka ainult diabeedikutest koosnev USA lipu all sõitev Team Novo Nordisk, kes näitasid mullu Tartus üsna head minekut. «Ilmselt hakkavad just need neli võistkonda dikteerima tempot,» leidis Liik.

Kontinentaaltiime on seitse, lisaks panevad oma rattad teistega joonele Eesti, Soome, Rootsi ja Saksamaa rahvusmeeskonnad. Nagu ikka, kihutavad tugevamad ratturid profitiimides ning rahvusmeeskonnad komplekteeritakse tavaliselt noorematest sportlastest.

Kas Eesti noortel võib olla lootust väljamaa proffide vastu? Tiimid on kindlasti harjunud hoopis teistsuguste võidusõitude ja tingimustega kui meie noored, tõdes Kirsipuu. «Samas, ega Tour of Estonia nii raske ka ei ole, et üldse lootust poleks,» lisas ta. Eesti koondise võimalikest üllatajatest nimetas ta Karl Patric Lauki ja Norman Vahtrat. Viimane võitis möödunud nädalavahetusel nii Jõgeva kriteeriumisõidu kui ka Elva rattasõidu.

Rajad pisut muudetud

Eile sõitis klubi Tartu Maraton tehniline toimkond Tallinna-Tartu rattaraja läbi ning tõdes, et sõiduolud on väga head. Ka raja ainsal kruusalõigul Kaiavere ja Elistvere vahel. «Tee on seal sile ja kõva, mõnede üksikute aukudega,» kirjeldas Peeter Liik.

Tartu GP oma Jakobi ja Vanemuise mäe tõusudega kulgeb tuttaval rajal. Vaid Ropka tööstuspargi ringi enam ei tehta, vaid Tähe tänavalt pööratakse Teguri tänavale ja sealt Turu tänavasse.

Pühapäevane rattaralli pikem distants viib ratturid sel korral taas vana postitee vallatutele kurvidele ja küngastele Põlvamaal. Rattaralli lühem distants on aga hoopis teistsugune kui varem. Nimelt sõidetakse esmalt Tartust Valga poole kuni Nõoni, kust pööratakse Pangodi poole. Nõo-Tamsa lõik on saanud värske kõvakatte ning sealgi leidub põnevaid künkaid, rääkis Liik. Pangodist suundutakse tuttavat teed tagasi Emajõelinna.

Laupäeval saavad võistlusrada proovida ka lapsed. Enne GP starti peetakse Turu tänaval tillusõit ja miniralli.

Tour of Estonia

Reedel

Tallinna-Tartu rattasõit saabub Tartusse Turu tänava võistluskeskusse umbes kell 15.30.

Laupäeval

Laste tillusõit ja miniralli kell 11–13.30 Turu tänaval.

Tartu GP (144 km) start Turu tänavalt kell 14.

Pühapäeval

35. Tartu rattaralli lühema distantsi (56 km) start Turu tänavalt kell 10.30.

35. Tartu rattaralli pikema distantsi (135 km) start Turu tänavalt kell 11.

Allikas: www.tartumaraton.ee

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles