Muuseumiöö ootab uudistajaid

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2015. aasta muuseumiöö Tartus.
2015. aasta muuseumiöö Tartus. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu- ja Jõgevamaal saab muuseumiööl külastada tasuta ligi kolmekümmend asutust. Suurem osa muuseume pakub programmi kella kuuest õhtul ja on külastajatele avatud keskmiselt viis tundi. Selle aja jooksul saab uudistada näitusi, osaleda seiklusmängudes ja töötubades ning ka lihtsalt muuseume läbides koos sõprade või perega õhtu tavapärasest teistmoodi sisustada.

Oskar Lutsu majamuuseumis on näiteks külas karikaturist Urmas Nemvalts, kellega koos on kõikidel külastajatel võimalik karikatuuris kätt proovida. Samuti on avatud näitused.

Tartu linnamuuseum korraldab muuseumiöölistele laupäeval aga otsimismängu «Märgatud muuseumis», kus külastajad saavad oma tähelepanuvõimet proovile panna, otsides seitsme maa ja mere tagant Tartusse jõudnud esemeid. Lisaks toimub õhtul sotsiaalmeedia aktsioon, mille käigus on külastajatel võimalus jäädvustada teksti, pildi või video kujul oma muuseumiöö seiklus.

Suure osa Eesti sportlaste poolt läbi aegade võidetud olümpiamedaleid pakub vaatamiseks Rüütli tänaval paiknev spordimuuseum, kus saab jõudu ja osavust proovida spordiergomeetritel. Hilistel õhtutundidel aga leiab aset tavaks saanud mälumäng «Öömälukas», kus tuleb mängu panna üldteadmised ning tunda ka spordivaldkonda.

Külaskäik varjendisse

Esimest korda saab laupäeval avastada Tehase tänaval 330-ruutmeetrist pommivarjendit, mida mööda tänavat kõndides või sõites tõenäoliselt ei märka. See on paik, kus oli võimalik üle elada tuumasõjajärgset postapokalüptilist olukorda.

Muuseumiööl pommivarjendis programmi korraldav Boris Polov rääkis, et varjendi kordategemisega on tegeletud eelmise aasta suvest. Ta lisas, et augustikuus saadi varjend veest tühjaks ning nüüd remonditakse ja puhastatakse seda.

Polovi sõnul tegutseb varjendis laupäeval ka ajutine kohvik. Lisaks saab vaadata monitoridest tsiviilkaitsefilme, tutvuda museaalidega ja osaleda ekskursioonil.

Laialdast programmi pakuvad ka Tartu ülikooli muuseumid, näiteks korraldatakse kolme maja ühist orienteerumismängu, millel osalejad saavad mitmetest töötubadest endale kokku elektromagnetspektrijärjehoidja. 

Kui varem on Eesti Rahva Muuseum (ERM) pakkunud muuseumiööl laialdast programmi, siis tänavu on uue maja ehitamise tõttu tegevus minimaalne. ERMi avalike suhete juhi Kaarel Tarandi sõnul on muuseumiööl programm postimuuseumis ja samuti tehakse muuseumi uues majas eksklusiivset ekskursioone, mille rühmad said peale programmi väljakuulutamist aga väga kiiresti täis.

Muuseumiöö «Öös on laineid»

Osaleb üle 185 muuseumi ja mäluasutuse üle Eesti

Tartus ja Tartumaal osalevad:

19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseum

A. Le Coqi õllemuuseum

Kirjandusmuuseum

Põllumajandusmuuseum

Eesti Rahva Muuseum

Postimuuseum

Spordimuuseum

Eesti trüki- ja paberimuuseum

Jääajakeskus

KGB kongide muuseum

Liivi muuseum

Oskar Lutsu majamuuseum

Soomepoiste tubamuuseum

Tartu kunstimuuseum

Laulupeomuuseum

Tartu linnamuuseum

Mänguasjamuuseum

Tartu ülikooli botaanikaaed

Tartu ülikooli kunstimuuseum

Tartu ülikooli loodusmuuseum

Tartu ülikooli muuseum

Tartu ülikooli tähetorn

Tuumavarjend

Voronja galerii

Jõgevamaal osalevad:

Kalevipoja muuseum

Palamuse Oskar Lutsu kihelkonnakoolimuuseum

Põltsamaa muuseum

SA Kalevipoja Koda

Lisateave aadressil programm.muuseumioo.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles