Tartu Postimees kolib professorite linnaossa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alumisel pildil on näha Vana (Ülikooli), Promenaadi (praeguse kaubahalli asukohal) ja Aia (Vanemuise) tänava nurk, nagu see on jäädvustatud Georg Friedrich Schlateri 1834. aasta litograafial. Pildil vasakul kujutatud majas (praeguse Vanemuise ja Ülikooli tänava nurgal) elas ja asutas sellesse fotoateljee litograaf ja fotograaf Carl Schultz. Sellest hoonest kolmas võiks olla Morgensterni maja Vana ja Kitsa tänava nurgal.  Ülikooli 2a büroohoone (ülemisel pildil) kerkib umbes noolega näidatud kohta.
Alumisel pildil on näha Vana (Ülikooli), Promenaadi (praeguse kaubahalli asukohal) ja Aia (Vanemuise) tänava nurk, nagu see on jäädvustatud Georg Friedrich Schlateri 1834. aasta litograafial. Pildil vasakul kujutatud majas (praeguse Vanemuise ja Ülikooli tänava nurgal) elas ja asutas sellesse fotoateljee litograaf ja fotograaf Carl Schultz. Sellest hoonest kolmas võiks olla Morgensterni maja Vana ja Kitsa tänava nurgal. Ülikooli 2a büroohoone (ülemisel pildil) kerkib umbes noolega näidatud kohta. Foto: Erakogu

Ülikooli ja Kitsa tänava nurgale kerkib uus büroohoone. Sellesse majja kolib aasta lõpus ka Tartu Postimees. Lähtudes kvartali ajaloost võib öelda ka nii: Tartu Postimees kolib kunagisse professorite linnaossa.

Professoreid on siin, keskaegse Tartu vallikraavi tagusel elanud ülikooli taasasutamisest (1802) peale.

Ülikooli taasavamiseks hakati ettevalmistusi tegema 1798. aastal. Georg Friedrich Parrot kui ülikooli rektoriks valitu pidi hakkama Põhjasõja ja paljude tulekahjude hävingu üleelanud linnas looma valgustusajale kohast kõrgemat kooli, rajama siia õppehooneid, kujundama kultuurikeskkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles