Juuksurikool tähistab juubelit: poolsada aastat kammi ja kääridega (1)

, Eesti juuksurite ühenduse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksurikooli esimene õpetaja Silvi Kruus (Kala, vasakult kolmas) kontrollib, kas õpilaste töötehnika on korrektne.
Juuksurikooli esimene õpetaja Silvi Kruus (Kala, vasakult kolmas) kontrollib, kas õpilaste töötehnika on korrektne. Foto: Erakogu

Ajalehes Edasi ilmus 1966. aasta alguses Tartu linna kutsekooli nr 16 kuulutus, mis kutsus põhikooli lõpetanud noori õppima juuksuriks. Avaldusi saabus neljakümne ringis ning pärast vestlust ja joonistamiskatset võeti vastu 27 õpilast. Õppetöö algas 1. veebruaril. Kuni selle ajani õpetati juuksureid ainult Tallinnas ning sealgi ainult meeste juuksureid. Naiste juuksurid pidid ameti selgeks saama meistri juures.

Tartu kutsekool oli ehituskool, kus 1966 töötas ainult neli naisterahvast: sekretär, raamatupidaja, aineõpetaja ja nooruke juuksurite meister Silvi Kruus (toona Kala). Loomulikult kaasnes 27 neiu ilmumisega kooli palju elevust ning kõigi kooli noormeeste rõõmuks võeti juba 1. septembril vastu ka järgmine juuksurite õpperühm.

Teise õpperühma võeti vastu ainult keskkooli lõpetanud, sest juuksuritöö nõuab muu hulgas laiemat maailmapilti ning 1974. aastal pikendati õppeaega 1,5 aastalt kahele aastale. Siis muutus ka kooli nimi kutsekoolist tehnikakooliks. Õpilased said vajaduse korral elada kooli ühiselamus, süüa kolm korda päevas talongide eest kooli sööklas ning stipendiumit 18 rubla kuus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles