Juhtkiri: maksumaksja ei ela õhulossis (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Nõukogude Liidu õigusjärglase Venemaa Föderatsiooni väed lahkusid Tartust Raadilt 1992. aastal. 1993. aastal andis Eesti kaitseministeerium enam kui 600 hektaril laiuva endise sõjaväelennuvälja üle Tartu linnale ning Tartu ja Luunja vallale.

Mida kõike pole sinna selle ligi veerand sajandi jooksul kavandatud – spaahotell, golfiväljak, jäähall, suur kaubanduskeskus, vanatehnikamuuseum, Waldorfi kool, filmitööstus jne.

Ainus, millest Raadil pole vabas Eestis kunagi puudust olnud, on ideed. Sest ideede teoks tegemisest pole seal peale sügisel uksed avava Eesti Rahva Muuseumi hoone ette näidata muud midagi.

Nüüd tuleb Tartu linnavolikogu otsusel korraldada Raadil taas ideekonkurss, mille võitjad saavad õiguse asustada Roosi 83 ja Roosi 84 kinnistu – kokku 4,5 hektarit. Seal asuvad vanad kaitsealused lennukiangaarid, kuhu ettevõtja Neinar Seli loobus läinud aasta lõpus vanatehnikamuuseumi rajamast.

Ilmselt ei jää see ideekonkurss viimaseks, sest peale nende kahe kinnistu on Tartu linnal sealkandis palju tühja maad.

Ehk aitab juba Raadile õhulosside ehitamisest? Filmitööstus või spaahotell on uhked ettevõtmised küll, kuid inimestel on tarvis ka kuskil elada. Viimase 15 aasta jooksul, mil ülikoolilinna külje alla põldudele on kerkinud uuselurajoonid, on Tartu linn ilma jäänud tuhandetest tartlastest.

Tartu on sellega jäänud ilma ka tuhandetest maksumaksjatest. Maavalitsuse kodulehel avaldatud rahanumbrid ütlevad selle kohta karmi tõe.

Selle aasta jaanuaris, veebruaris ja märtsis laekus ühe elaniku kohta kõige rohkem tulumaksu 7135 elanikuga Ülenurme vallas – 211 eurot. Teisel kohal on 7014 elanikuga Tartu vald 181, kolmandal 2575 elanikuga Tähtvere vald 176 euroga. Neljandal kohal on 4054 elanikuga Luunja vald 174 ja viiendal kohal 1997 elanikuga Haaslava vald 167 euroga. 97 153 elanikuga Tartu linn on 162 euroga alles kuuendal kohal.

Need arvud on selge tõestus, et lennukad ideed ei anna inimesele meeldivat elukeskkonda ega katust pea kohale. Tartu linnal on viimane aeg Raadi võsas, õigemini noores metsas, krundid välja mõõta ning lasta inimestel sinna endale kodud ehitada, soovitavalt eramud ja ridamajad.

Seejuures tasub tähele panna, et Tartu uues üldplaneeringus, mille eskiis mai algul avalikustamisele läheb, on seni hoonestamata aladel antud eelis kortermajadele, mitte eramutele. Kas ei too see kaasa järgmiste tuhandete maksumaksjate lahkumist linna lähedale valdadesse? Sinna, kuhu saab ehitada oma maja.

Mida kauem Tartus otsida Raadi täitmise ideid, seda suuremaks kasvavad linna piiri taga olevad elurajoonid ning üha õhemaks jääb linna rahakott.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles