Inimelu nõudnud tööõnnetus tõi firmajuhile kriminaalkaristuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus mõistis teisipäeval kriminaalkorras süüdi firmajuhi, kelle alluv hukkus 2012. aasta sügisel kaevetöödel juhtunud tööõnnetuses.

Ränk õnnetus juhtus 2012. aasta 22. oktoobril, kui Tartus Tehnika tänaval varises 2,4 meetri sügavuse kaevandi üks külg ning seal töötanud 22-aastane noormees jäi ehitusjäätmetest koosneva pinnase alla. Üliraskelt viga saanud kannatanu viidi haiglasse, kus ta päev hiljem suri.

Veebruari lõpus Tartu maakohtus alanud protsessil rääkis ringkonnaprokurör Marge Püss, et süüdistuse kohaselt teostati antud ehitusobjektil kanalisatsioonitrassi ehitust. Selleks oli sõlmitud leping, mille kohaselt oli ehitusobjektil alltöövõtjaks Standhaus OÜ, mille juhatuse liikmeks on selles kriminaalasjas süüdistuse saanud mees, 34-aastane Olavi Roos.

Süüdistuse kohaselt vastutas Roos ehitusobjektil töötervishoiu- ja tööohutusnõuete täitmise eest. Prokuröri hinnangul kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendid viitavad sellele, et kehtestatud nõuded ehitusobjektil rikuti. «Näiteks on tuvastatud, et ehitusobjektil ei kantud kiivreid. Lisaks on välja selgitatud, et kanalisatsioonitrassi kaevandis ei olnud kasutusele võetud nõutavaid toestusi ning eelnevalt ladustatud pinnasekuhja hoiti kaevandile liiga lähedal,» loetles prokurör kohtusaalis oma avakõnes.

Prokuratuur oli seisukohal, et rikkumiste tagajärjel toimus ehitusobjektil tööõnnetus, mille tagajärjel suri üks töölistest, 22-aastane mees. Nimelt jäi ta kaevandis töid teostades pinnasevaringu alla, mille tagajärjel sai eluohtliku tervisekahjustuse ning suri hiljem haiglas.

Tartu maakohus nõustus prokuröri väidetega ning mõistis teisipäeval Roosi süüdi töötervishoiu- ja tööohutusnõuete eiramises tegevusetusega, millega on ettevaatamatusest põhjustatud inimese surm. Kohus mõistis talle kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Samuti peab mees kohtuotsuse järgi hüvitama kannatanule viimase esitatud 1583-eurose tsiviilhagi. Menetluskuludena peab ta lisaks tasuma 867 eurot.

Ringkonnaprokurör Marge Püss märkis, et kuigi tegemist ei ole lõpliku otsusega, on tal hea meel, et esimese astme kohus pidas esitatud süüdistuse tõendatuks. «Kohus nõustus prokuratuuri poolt esitatud tõenditega, mis kinnitasid, et ehitusobjektil rikuti kehtestatud nõuded, mille tõttu toimus tööõnnetus, milles sai surma 22-aastane mees. Tööõnnetuste puhul tekib tihti vaidlus vastutaja üle, ka kõnealune kohtuprotsess ei olnud erandiks. Kohus nõustus prokuratuuri väitega selles osas, et vaatamata sellele, et töötervishoiu- ja tööohutusnõudeid ehitusobjektil reguleeriv leping sõlmiti kirjalikult alles pärast tööõnnetust, on see siiski aluseks alltöövõtja vastutusele võtta,» rääkis Püss.

Kohtumenetluse pooled saavad teisipäevase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates kolmapäevast.

Süüdistatav ei tunnistanud ennast istungil talle esitatud süüdistuses süüdi ja ka mehe kaitsja vandeadvokaat Rene Varul leidis, et tema kaitsealusele esitatud süüdistus ei ole põhjendatud.

Roos ütles Postimehele, et tema arvates sisulist õigusemõistmist kohtuasjas ei toimunud. «Prokuratuur esitas varasemalt kahtlustuse õnnetusega seotud Alfarek Ehitusele, Alsan Grupile, Tartu Ehitus AS-le ning kaeviku kaevanud kopamehele, kuid millegipärast kõigi teiste suhtes kriminaalasi lõpetati.»

Otsus tuli Roosile üllatusena, kuna tema ei olnud hukkunu tööandja ega varasemalt hukkunut isegi näinud. «Isegi hukkunu õde ja elukaaslane tunnistasid kohtus, et tegelikuks tööandjaks oli Alfarek Ehitus. Võitlen oma õiguse eest Riigikohtuni, sest ei tunne endal absoluutselt süüd - kuidas saab olla, et hukkunu tööandja (Alfarek Ehitus) juhatuse liige Ivo Mäesepp jalutab vabaduses ja mina pean kandma karistust?» avaldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles