Galerii: ERM viis kaitseliitlaste abiga läbi esimese kolimismanöövri (1)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul peale kella kümmet anti vabas vormis toimunud rivistusega avapauk Eesti Rahva Muuseumi kolimisele Raadil asuvasse uude koju. ERMi rahvale olid koos kolme transportmasinaga appi tulnud mõnikümmend kaitseliidu Tartu maleva liiget, kes andsid endast parima, et esimesed 3000 kasti tekstiile ja raamatuid uude asukohta toimetada.

ERMi direktor Tõnis Lukas, kes kuulub ka ise kaitseliidu Tartu akadeemilisse malevkonda, märkis oma avakõnes, et tegelikult on asjade pakkimise ja ettevalmistustööde mõttes käinud muuseumi jaoks kolimine juba viimased kolm-neli kuud, kuid asjade reaalne ühest kohast teise viimine toimub esimest korda just täna.

Lukas lisas, et kui mõne arvamuse kohaselt on viljakalt elatud elu võtmeks see, kui istutatakse vähemalt üks puu ja kirjutatakse üks raamat, siis tegelikult võiks sinna ritta panna ka selle, kui ERMi kolimisel tassitakse vähemalt üht kasti. «Need aga, kes mingil põhjusel kolimisele appi ei saa tulla, võiks osta poest kõvasti banaane, sest siis on meil palju banaanikaste ja saame edukalt kolida,» esitas Lukas ka humoorika üleskutse Eesti rahvale.

Rivistusel andis end üles kakskümmend viis kaitseliitlast, kui neile lisada masinatega kohale vuranud mehed, ERMi oma töötajad ning mõned tublimad ajakirjanikud, siis võib väita, et päeva n-ö tipphetkedel oli kolimisega ametis ligi poolsada inimest. Lõunaks pakuti talgulistele sõdurisuppi, kolimise järel tehti soovijatele ekskursioon ERMi uues hoones ning päeva lõpetas kosutav saun.

Kõik  kaitseliitlased, kellega vesteldud sai, kinnitasid kui ühest suust, et kui nad kuulsid võimalusest ERMile kolimisel abiks olla, siis mingit veenmist vaja ei olnud ning appi tuldi suurima rõõmuga.

Näiteks perekond Saarnits oli esindatud koguni nelja liikmega – isa Vahur taltsutas kaitseliidu veoki rooli, ema Kaidi ning kooliealised tütred Lisanna ja Katrina andsid oma panuse tekstiilikaste tassides. «Muidugi oli otsus appi tulla lihtne – see siin on ju meie vara, meie ajalugu!» ütles pereema.

Juba pikki aastaid akadeemilisse malevkonda kuulunud Ain Rood kinnitas omalt poolt, et tema otsus appi tulla tuli kiirelt nagu välk. «Siin ei olnud kaua mõelda midagi, see on tegelikult suur au ja rõõm,» sõnas mees veendunult. Ta lisas, et ka ERMi uus hoone jätab väga soliidse mulje ning on vähimagi kahtluseta peagi saja aastaseks saava Eesti vääriline.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles