Minek! ERM hakkab homme kolima

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Banaanikastid passivad ka muuseumi kolimisel. Kaarel Tarandi sõnul saavad kaitseliitlased raskete raamatukastide tassimisel vett ja vilet näha.
Banaanikastid passivad ka muuseumi kolimisel. Kaarel Tarandi sõnul saavad kaitseliitlased raskete raamatukastide tassimisel vett ja vilet näha. Foto: Margus Ansu

Eesti Rahva Muuseum korraldab koostöös kaitseliidu Tartu akadeemilise malevkonnaga esimese kolimismanöövri, mille käigus toimetatakse Raadile umbes kolmes tuhandes kastis tekstiilikogu ja raamatuid ning käsikirjaline arhiiv.

ERMi avalike ja välissuhete juht Kaarel Tarand rääkis, et laupäeva hommikul kell kümme algavale kolimisele on end kirja pannud nelikümmend kaitseliitlast. Kuna ERMi enda käsutuses on vaid üks väikebuss, aitab kaitseliit ka transpordiga, kolimisele peaks saabuma neli masinat.

Kaitseliitlased jagatakse majade vahel ära, üks osa hakkab jõudu katsuma Veski tänava peamaja raamatukogu teisaldamisega, teised suunduvad Kuperjanovi tänava näitusehoonesse, kus oma järge ootavad kenasti banaanikastidesse pakitud tekstiilid. Tarandi sõnul on kogusid kokku pakitud juba viimased paar-kolm kuud.

Kaitseliidu Tartu malevapealik Kalle Köhler rääkis, et samamoodi on abiks käidud ka teistel suurtel üritustel või sündmustel, näiteks Tartu maratonil. Kõnealusel juhul mängis Köhleri sõnul rolli seegi, et kuna ERMi direktor Tõnis Lukas on ise akadeemilise malevkonna liige, oli paljus ka malevkonna enda initsiatiivi kolimist toetada.

Millal ERM kolimist jätkab, pole Tarandi sõnul praegu veel päris selge, küll on aga kindel, et järgmised kolimised samamoodi enam ei toimu, siis asub ametisse juba professionaalne kolimisfirma. Et aga vastav hange on käimas, pole võimalik kindlaid kuupäevi välja käia. Põlve otsas ERMi põhikolimist teha ei saakski, sest neil on üle miljoni museaali, lisaks vajab üleviimist muu maine vara.

Riigi Kinnisvara Aktsiaselts annab Raadi uue hoone ametlikult ERMi käsutusse 1. juulil, külastajatele avatakse uksed 1. oktoobril.

Uus Eesti Rahva Muuseum

• ERMi uue peahoone ehitus algas 2013. aasta märtsis ja kestis 2015. aasta lõpuni.

• Hoone projekt valmis aastatel 2007–2012. Arhitektuurse projekti koostas büroo SARL D’Architecture Dorell Ghotmeh Tane koostöös Eesti alltöövõtjatega, arhitektuuri- ja sisearhitektuuribüroodega HG Arhitektuur, Kino ja Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo.

• ERMi uue peahoone suletud netopinda on 33 854 ruutmeetrit. Muuseumi peamine püsinäitus võtab enda alla 3781 m2 hoone üldpinnast, ajutistele näitustele ja galeriile on ette nähtud 1317 m2.  

• Uue hoone pikkus on 355,8 m, laius 71,7 m. Kõrguste vahe varieerub hoones aga 2,4–15,3 meetrini.

• ERMi uue hoone rajamise ja sisustamise eeldatav kogumaksumus ilma käibemaksuta on 63,1 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles