Fotouudis: Botaanikaaia näsiniin pakub külmade ilmade kiuste õiteilu

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botaanikaaias õitseb näsiniin.
Botaanikaaias õitseb näsiniin. Foto: Sille Annuk

Tartu ülikooli botaanikaaias suure jugapuu varjus kasvav harilik näsiniin ei lase end märtsi alguse krõbedatest külmakraadidest heidutada ning õitseb juba täiel rinnal.

Botaanik Kersti Tambets selgitas, et näsiniine õitsemine oleneb ilmast. Kui on olnud väga pikk ja soe sügis, on ta mõnikord oma õied avanud juba detsembriski. Enamasti õitseb näsiniin aga ikkagi märtsis, metsast võib teda tavaliselt leida koos sinilillega õitsemas.

Sinililled meil praegu veel mõistagi ei õitse, kuid antud konkreetse põõsakese puhul tõstis Tambets esile soodsat mikrokliimat ja asukohta. «Ta on suure tumeda jugapuu taustal, päike paistab lõuna ajal peale ja see koht on selline, mis ajab ta varem õitsema. Meil on näsiniint pargis ka teistes kohtades, aga mujal nad veel ei õitse,» rääkis botaanik.

Kersti Tambets rõhutas, et kuna harilik näsiniin on väga mürgine põõsas, ei maksa teda mingil moel näppida. Südasuveks ehk juuliks-augustiks on õitest saanud punased marjad, mille söömine võib põhjustada isegi surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles