Eesti vabariigi 100. aastapäevaks rajab Tartu Koidulale ja Jannsenile monumendi

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lydia Koidula
Lydia Koidula Foto: Repro

Tartu linn kuulutas täna välja Lydia Koidulale ja Johann Voldemar Jannsenile monumendi rajamise ideekonkursi. Monument valmib Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks.

Ideekonkursiga otsitakse ideid Emajõe vasakkaldale Kaarsillaga piirnevale Ülejõe pargi alale kavandatud monumendile ja sellega kaasnevale väljakule arhitektuurilahenduse leidmiseks.

Konkurss korraldatakse kahes etapis: esimeses valib žürii konkursil osalejate varem tehtud tööde põhjal välja viis osavõtjat, kellele esitatakse ettepanek esitada ideekavand, ning teises etapis hinnatakse esitatud kavandeid ja koostatakse paremusjärjestus. Konkursil pannakse välja rahalised auhinnad: 1. koht 5000 eurot, 2. koht 4000 eurot, 3. koht 2000 eurot ja 4.-5. koht 1500 eurot.

«Lydia Koidula ning Johann Voldemar Jannseni elu ja tegevus olid tihedalt seotud Tartuga - siin anti välja nädalalehte Eesti Postimees, asutati mängu- ja lauluselts Vanemuine, toimus esimene üldlaulupidu. Eesti tuntuimate rahvusliku liikumise tegelaste mälestuse jäädvustamine Tartus on meile auasi,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

Linnavalitsus moodustas konkursile saabuvate ideekavandite hindamiseks žürii eesotsas abilinnapea Jarno Lauriga. Lisaks linnaarhitektile, -kunstnikule ja kultuuriväärtuste teenistuse vanemspetsialistile kuuluvad žürii koosseisu Eesti kunstnike liidu, Eesti kujurite ühenduse ja Eesti arhitektide liidu esindajad.

Monumendi projekt peaks valmima 2016.-2017. aastal, monumendi rajamiseks ja platsi ehitustöödeks on kavandatud 2017. aasta. Kokku on linn monumendi loomiseks plaaninud 100 000 eurot, millele lisanduvad maa-ala korrastamise kulud.

Koidula ja Jannseni monumendi avamine on osa Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamisest Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles