Pildid maratonirajalt: täispikale distantsile läks 30 suusasõpra (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hoolimata sellest, et 44. Tartu maraton jäi lumepuuduse tõttu ametlikult ära, on paljud suusasõbrad lubanud raja läbi teha. Kell üheksa, kui kõlama pidi stardipauk, asus Elva poole suuskadel teele 30 inimest.

Kell 14.30. Jüri Saar saab kokku tõelise maratoniveterani Paul Kangroga, kes tegi oma esimesed suusamatkad juba 1964. aastal. Tartust pärit, kuid praegu Läänemaal elav Kangro tunnistas hommikul enne starti, et kuna lund pole tänavu olnud, on vorm madalseisus. Vanemeister lisas, et mingit ajalist eesmärki ta endale ei sea, peaasi on ellu jääda.

Foto: Kristjan Teedema

Kell 14.20. Jüri Saarele marsivad vastu Elva mehed Illar Lood ja Mario Kuusma, kes olid Otepäält sammuma hakanud juba kell kaheksa. Meestel on veel kolmandik distantsist minna ning enne suurt õhtut loodetakse kenasti kodulinna jõuda.

Foto: Jüri Saar

Kell 14.05. Jüri Saar kohtus rajal Gunnar Mustaga, kes hakkas samuti Palult Otepää poole suusatama. Must on tõeline suusahunt, kellel oleks tänavu olnud juba 25. maraton.

Mees nentis, et olud on igati head, näiteks meenus talle kohe kunagi lühendatud rajal sõidetud maraton, kus finišeerida tuli poris. Gunnar Musta arvates polnud korraldajate otsus maraton ametlikult ära jätta siiski vale, sest kes oleks osanud arvata, et nädalaga selline korralik lumi maha sajab. «Ja tavapärasel hulgal inimesi poleks ikka olnud mõtet peale lasta,» ütles kogenud spordimees.

Foto: Jüri Saar

Kell 13.50. Pärast pikki kõhklusi pani suusad alla ka Tartu Postimehe reporter Jüri Saar, kes asus teele Palult Otepää poole. Jüri annab teada, et rajaolud on suusatamiseks suurepärased ning inimesi on massiliselt - on nii suusatajaid kui lihtsalt matkajaid. Liigutakse mõlemas suunas.

Rajal kohatud matkajad Jaana ja Marta Olvet kavatsevad läbi kõndida 30 kilomeetrit, sellest üle poole on naistel juba selja taga. Äsja läbisid nad toitlustuspunkti ning tuju on mõlemal suurepärane. «Nagu laulupeol,» kiidavad naised.

Kell 11.40. Tartu Postimehe reporter Kaspar Koort käis Elvas, et visata pilk peale, kuidas on rajaolud finišipaiga ümbruses. Olid ka ju Tartu maratoni korraldajad enne teada andnud, et kui raja Otepää-poolne osa on suures osas sõidetav, siis Hellenurmest Elvani on tingimused halvad.

Foto: Kristjan Teedema.
Foto: Kristjan Teedema. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Finišis rääkis üks äsja rajalt tulnud mees, et kuna pehmet lund on niivõrd palju peale tulnud, on rada enam-vähem sõidetav, ka rajamasin on täna hommikul rajal käinud. Küll aga kimbutab suusatajaid Hellenurme ümbruses kruus ja liiv.

Nii et kui inimestel tahet jätkub, siis tasub rajale minna! Olgugi, et kohati on rajaolud kehvad ja võib-olla peab suusadki jalast võtma, on suusarada suures osas siiski sõidetav.

Kell 10.20. Suusatajad on jõudnud Matu teeninduspunkti, mis asub stardist 12 kilomeetri kaugusel. «Ei viitsi enam,» ütles üks katkestanud naisterahvas. Õnneks aga on rahvast aina lisandumas ning nüüdseks on rajal vähemalt kaks korda nii palju inimesi, kui stardijoonil oli.

Teiste hulgas läks rajale ka viieliikmeline itaallaste grupp ja neljaliikmeline soomlaste grupp. Rajaolud on seni olnud pigem head, sest lund tuiskab aina juurde. Samas aga on ka vesiseid kohti. Kuna rada ei olnud ette sõidetud, on suurem osa suusatajaid valinud vabatehnika. Need, kes on valinud klassikatehnika, kurdavad, et pidamist väga pole.

Lisaks suusatajatele on rajal ka jalutajad ning kaks meest on rada läbimas hoopis jalgratastel.

Foto: Kristjan Teedema.
Foto: Kristjan Teedema. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kell 9. Tartu Postimehe reporter Kaspar Koort andis teada, et kell 9 läks rajale 30 suusatajat. Eesmärke oli suusatajatel erinevaid - kes harjutab Vasalopetiks ja kes üritab end lihtsalt proovile panna.

Nii ütles näiteks üks suusasõber, et tema eesmärk on lihtsalt ellu jääda. Üks rajale läinud naine lausus aga, et sõidab nii kaua, kui jaksab. Ja kui enam ei jaksa, tuleb tagasi. Kõige noorem, alla kümneaastane suusataja ütles, et tema plaanib sõita kolm kilomeetrit,

«Kui juba suusapisik sees on, siis pole midagi teha,» põhjendati rajalemineku otsust.

Kell 8.43. Tänane ilm ei paista suusatajaid ka just soosivat - väljas tuiskab ja temperatuur on nulli lähedal. Sellegipoolest on kohapeal valmis rajale minema Hannes Tähtsalu, kellele oleks tänavune maraton järjekorras juba viies. Halva suusailma kiuste on tal õnnestunud sel aastal umbes 90 kilomeetrit sõita.

Tähtsalu tunnistas, et kehvadest ilmaoludest olenemata tuleb proovida sõita nii palju kui võimalik. «Igal juhul tuleb proovida. Ega midagi üle ei jää,» rääkis julge mees. Veidi enne kella 8.30 lisas ta, et oleks valmis juba suuskadele hüppama ja teele asuma, kuid ootab kella üheksani, sest äkki õnnestub siis kellegagi koos sõita.

Lisaks on Tähtsalul kaasas kooliealine poeg, kes plaanib sõita 31-kilomeetrise distantsi.

Raja kaart.
Raja kaart. Foto: Klubi Tartu Maraton
Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles