Tartu volikogus oli aukodanike nimetamise asjus erimeelsusi (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Tartu linnavolikogu arutas täna aukodanike nimetamist. Aukodaniku kandidaadiks olid esitatud kardioloog Jaan Eha, kirjanik Tiia Toomet ja ajakirjanik Mart Kadastik.

Opositsiooniline IRL tegi ettepaneku võtta Mart Kadastik nimekirjast välja. Täpsemini palus fraktsiooni juht Jüri Kõre nimesid nimetamata võtta eelnõust välja punkt 1.1.2. See ettepanek ei leidnud volikogu toetust.

Koalitsiooni kuuluv SDE tegi ettepaneku hääletata kandidaate eraldi. Selle ettepaneku puhul loeti poolt- ja vastuhääli võrdselt – 19. Põhimääruse järgi tähendab see, et ettepanek ei läinud läbi. Puhkes vaidlus, kas hääled on õigesti loetud. Opositsioon nõudis seepeale kohaloleku kontrolli, mille tõttu eelnõu arutelu pidurdus. Selgus, et saalis on 40 volikogu liiget.

Ene Ergma juhtis tähelepanu, et kõik ei ole korrektne, kui erapooletuid ei loetud. Selle peale ütles reformierakondlane Raimond Tamm, et Lemmit Kaplinski ei hääletanud ja Roman Mugur saabus hiljem.

Siis palus Jüri Kõre (IRL) hääletust korrata, kuid volikogu esimees Vladimir Šokman ütles, et ei näe selleks põhjust.

Tartu poliitringkondades on tekitanud vaidlusi Mart Kadastiku 1980ndatel aastatel toonaste dissidentide kohta kirjutatud kriitilised artiklid. Muu hulgas oli seal juttu Tartu nüüdsest aukodanikust Enn Tartost. Kadastiku artiklid ilmusid Jaak Kalju nime all.

Väärtuste konfliktile aukodanike nimetamisel juhtis volikogus oma sõnavõtus tähelepanu ka valimisliitu Isamaaline Tartu Kodanik kuuluv Tõnis Lukas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles