Tartu opositsiooni häirib eelarvega salatsemine

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Laurson
Peeter Laurson Foto: Margus Ansu

IRL peab häirivaks, et linnavolinikele on mõni eelarverida, näiteks raudteejaama rentimiseks mõeldud summa, kuulutatud konfidentsiaalseks.


Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson ütles, et kui linnavolinikele, kes peaksid homme eelarve vastu võtmise üle otsustama, öeldakse, et mõni punkt on salastatud, siis on väga raske usaldada eelarve koostamist.

Laurson pidas silmas rahanduskomisjonis öeldut, et vaksalihoonesse pinna rentimiseks on eelarvesse summa ette nähtud, kuid eraldi pole seda välja kirjutatud.

MItmed ettepanekud

Tartu rahanduse abilinnapea Karin Jaanson ütles, et see suhtumine on üle võimendatud. «Ei ole peidetud, me ei jõua kõiki ridu väga täpselt lahti seletada,» ütles ta.

Jaanson selgitas, et raudteejaama rentimise raha on liidetud majanduskulude reale, kuid eraldi välja pole toodud, sest konkreetset summat ei ole hoone omanikuga veel kokku lepitud.

Laurson väljendas seda kriitilist seisukohta, kui Tartu Postimees küsis, kuidas IRL on rahul koalitsiooni otsusega osaliselt toetada IRLi kümnest linnaeelarvele esitatud parandusettepanekust kahte.

Koalitsioon toetas linnavalitsuse ettepanekut suurendada eraldisi laste huvialamajadele ja keskustele 100 000 krooni võrra, IRLi ettepanek oli olnud suurendada 250 000 krooni võrra.

Teisena leidis osalist toetust IRLi ettepanek eraldada 100 000 krooni Marja tänava trepi remondiks.

Koalitsioon lisas linnavalitsuse ettepanekul miljon krooni linnamajanduse osakonna teede ja tänavate investeeringute eelarvele ja tõi välja kolm objekti, kuhu seda raha kasutatakse: vana kaubamaja bussipeatuse ala, Jakobi tänav ja Marja tänava trepp.

Veel leidis koalitsioon vajaliku olevat toetada linnavalitsuse ettepanekut lisada liikluskorralduse eelarvesse 1,15 miljonit krooni fooriristmiku ehituseks.

Üks katteallikas

Kõigi nende muudatuste katteallikas on üks, nimelt kujunes liikluskorraldusvahendite hooldus hanke tulemusel odavamaks ja nii tuli eelarvesse 2,25 miljonit krooni vaba raha.

IRL oli mitme ettepaneku puhul katteallikana näinud üksikisiku tulumaksu laekumise prognoosi suurendamist 7 protsendini võrreldes tänavuse aastaga, viidates, et selline number on kirjas ka riigieelarves ja sellest tulenevalt on linn kasvu kavandades olnud liiga tagasihoidlik.

«Tulumaksu laekumise kasvuks on planeeritud 1,9 protsenti,» vastas Jaanson. «Kasvu suuremana näha küll ei saa. Nende põhjendus, et riik näeb ette 7 protsenti tulumaksu kasvu uues eelarves, aga sinna ja omavalitsustele laekuvad tulud erinevalt.»

Karin Jaanson lisas, et omavalitsustele on riigieelarve arvestanud üksikisiku tulumaksu laekumise kasvu 1,1 protsenti ja sellega võrreldes on Tartu kavandatu 1,9 isegi optimistlik.

Sotsid uuele linnaeelarvele parandusettepanekuid ei esitanudki. «Kas oleksime pidanud?» küsis volikogu sotside fraktsiooni esimees Tõnu Ints.

Ta ütles, et selle taga ei maksa näha, et suhted Reformierakonnaga on soojenenud, pigem on Tartu eelarvega seis nii pingeline, et keeruline oleks midagi ümber jagada.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles