Erakondade esinumbrid hakkavad paika saama

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Toomas Huik / Postimees

Kolm kuud enne järgmisi riigikogu valimisi on suuremad erakonnad valinud välja oma esinumbri Tartus, lõplikud nimekirjad selguvad paari nädala jooksul.


Neli aastat tagasi riigikogu valimistel Tartus neli kohta saanud Reformierakonna nimekiri peaks selguma hiljemalt 16. detsembriks. Erakonna Tartu piirkonna juhi Urmas Kruuse sõnul algavad täna kaks nädalat kestvad erakonna sisevalimised, mille tulemusel selgub nimekirja esikümme.

«Kui küsida, kas see on võrreldav nelja aasta taguse nimekirjaga, siis ma ütlen, et ei ole. Peaaegu pooled on uued nimed,» lausus Kruuse.  

Tartu Postimehele teadaolevalt moodustavad Reformierakonna nimekirja esikolmiku Laine Jänes, Urmas Kruuse ja Rait Maruste.

Lisaks kandideerivad Tartus veel Margus Hanson, Jüri Sasi, Hannes Astok, Silver Meikar ja Helmer Jõgi. Esikümne kahele vabale kohale on varem pakutud Tiia Teppanit ja Ellen Tohvrit.

Lukas või Tsahkna

Isamaa ja Res Publica Liidu pressisekretäri Rauno Veri sõnul lähevad kandideerijate nimekirjad lukku järgmise nädala lõpus.

«Erakonna valimisnõukogu esitab oma ettepanekud kõigepealt eestseisusele, kes annab need edasi volikogule. Volikogu kinnitab nimekirja lõplikult 12. detsembril,» selgitas Veri.

Varem on IRL kinnitanud, et Tartus kandideerivad Tõnis Lukas, Margus Tsahkna ja Peeter Laurson ning esinumbriks valitakse Lukas või Tsahkna. Oma kandideerimist kinnitas Tartu Postimehele ka Peeter Tulviste.  

Raju lõpetab

Keskerakonna liikme Olev Raju kinnitusel on Tartu nimekiri enam-vähem koos juba mõnda aega, kuid lõplikult otsustatakse kõik alles jaanuari alguses erakonna kongressil. «Ma arvan, et ei reeda suurt saladust, kui ütlen, et esinumber on Tartus Aadu Must,» lausus Raju.

Küsimusele, kui keeruline oli Keskerakonnal Tartus nimekirja kokku panna, vastas Raju, et nõrka nimekirja on väga lihtne koostada, aga head juba kõvasti keerulisem.

«Tahtjaid on, aga iseasi on see, kas inimestest tegelikult asja ka on,» lausus Raju ning avalikustas, et tema nime kandidaatide hulgast enam ei leia.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna Tartu piirkonna juhi Heljo Pikhofi kinnitusel on praeguseks otsustatud, et nimekirja esinumber on tema.

«Esimene olen mina, aga kogu nimekirja lõplikult veel öelda ei saa,» lausus Brüsselis konverentsil viibiv Pikhof ning lisas, et pilt saab selgeks sel reedel. Oma kandideerimist kinnitas Tartu Postimehele Tõnu Ints, samuti on Pikhofi väitel nimekirjas veel Marju Lauristin, Peep Peterson ja Toomas Jürgenstein.

Jaanson loobub

Rahvaliidu Tartu piirkonna esimehe Karin Jaansoni sõnul pole neil kindel nimekiri veel koos ning selle valmimise kuupäeva on raske öelda.

«Mõtteid on, aga selgust veel pole. Erakonna ümber toimuv on olnud segane ja eks see raskendab ka inimestel otsuste langetamist,» lausus Jaanson. «Ma ise võin öelda, et ei kandideeri.»

Roheliste nimekiri ja esinumber selgub kohalike erakonnaliikmete sisehääletusel ning see peaks toimuma enne jõule. Roheliste Tartu piirkonna esimehe Peep Mardiste sõnul on aga kindel, et neli aastat tagasi esinumbrina kandideerinud Toomas Trapido asemel on uus nimi.

«Trapido on kolinud vahepeal Tallinna ja kandideerib seal. Ma ise kandideerin ka kindlasti ja pole võimatu, et olen esinumber.»

Riigikogu valimised on tuleva aasta 6. märtsil.

Edukaimad häälekogujad
Esikuuik Tartus eelmistel riigikogu valimistel 2007. aastal

• Laine Jänes 9303 häält
• Tõnis Lukas 3979 häält
• Peeter Tulviste 2424 häält
• Heljo Pikhof 2205 häält
• Mart Meri 2144 häält
• Aadu Must 2088 häält

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles