Keskaegsed peekrikillud lummavad klaasiajaloolasi

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühel Tartu peekril on tekst MAGISTER PETRUS ME FECIT INM
 (Meister Petrus mind teinud on INM), selle all kolm pühakut: kaks naist ja üks mees. Mujal tuntakse vaid üht Petruse nimega peekrit, mis leiti Saksamaalt Mainzi linnast ja asub praegu Bonnis.
Ühel Tartu peekril on tekst MAGISTER PETRUS ME FECIT INM (Meister Petrus mind teinud on INM), selle all kolm pühakut: kaks naist ja üks mees. Mujal tuntakse vaid üht Petruse nimega peekrit, mis leiti Saksamaalt Mainzi linnast ja asub praegu Bonnis. Foto: Erakogu

Sel kolmapäeval räägib arheoloog Ain Mäesalu Tartu ülikooli kunstimuuseumis keskaegsetest emailmaalingutega klaaspeekritest. Tuleb välja, et vastava leiumaterjali poolest kuulub Tartu Euroopa absoluutsesse tippu.

Ain Mäesalu selgitas, et arheoloogiliste kaevamiste käigus on Tartust leitud vähemalt kaheteistkümne sellise peekri kilde, mistõttu on Tartu emailmaalingutega klaaspeekrite suuremaid leiukohti Euroopas.

Taaralinna leiumaterjaliga võrreldav on vaid Lübeckis ja Londonis leitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles