102-aastane naine hindab kõige rohkem ausust ja töökust

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
102-aastane Gerta Virolane koos oma sõbra Bibiga.
102-aastane Gerta Virolane koos oma sõbra Bibiga. Foto: Aime Jõgi

Tartlane Gerta Virolane saab täna 102-aastaseks. «Mõelge ise –  sada kaks!» kiitis tütrepoja naine Inkari Lindve imetluse ja vaimustusega nende pere mamma suurt saavutust.

Selle imetluse ja vaimustusega võib ainult ühineda!

Juba hommikul enne kella kümmet istus Gerta Virolane ülesehitult diivanil ja oli külaliste tervitamiseks valmis. Läheduses toimetas ka tütar Ellen, kes tõi köögist tasse ja puhvetkapist klaase ning kandis lauale võileivatordi.

Koer Bibi, kes on Gertale pikkadel päevadel seltsiline ja lähim sõber, seadis end samuti diivanil sisse.

Siis astus läbi poeg Harri Pärn ja ulatas lilled. Ning siis tulid Tartu linnavalitsuse kõrged ametnikud Artjom Suvorov ja Indrek Rohtla. Gerta Virolane ristis need mehed kohe oma noorteks kosilasteks, tõusis traksti püsti, kõndis nende kõrvale ja käskis reporteril pilti teha.

Gerta Virolane elab koos tütrepoja perega, aga saab enamasti kõigega ise hakkama. Hommikuti tõuseb hästi vara. Vahel juba kella kolme paiku öösel, ja laseb koera välja. Siis keedab kohvi, siis võtab rohud. «Kõrvale söön saia juustuleivaga,» ütleb ta, ja hakkab lõbusalt naerma, et kui naljakalt see lause välja kukkus – saia juustuleivaga! Keskhommikuks keedab putru.

Alles mõni aeg tagasi tegi endale lõunaks terve pajatäie hapukapsasuppi ning lapselapselapsele mannavahtu, lüües magustoidu vahule käsitsi, mitte mikseriga.

Gerta Virolasel on 5 poega ja 2 tütart. Kõige vanem lastest saab sel aastal 84 ja kõige noorem 63 ning kõik nad on elus. Lapselapsi on 11 ning  neil on omakorda lapsed, aga kui palju täpselt, seda ei suutnud tol hetkel keegi kokku lugeda.

Gerta Virolase päev läheb tavaliselt edasi nii, et ta vaatab telekat ja sirvib ajalehti. Telekast jälgib krimifilme ning ajalehti on kaks, mida ta loeb – Lõunaleht ja Postimees.

«Lõunalehe toimetus teeb mulle igal aastal kingituse tasuta aastatellimuse näol, aga Postimees näete – ei tee mitte midagi,» rääkis Gerta Virolane pealtnäha pahuralt. Tema jutulaad ongi selline, et kel huumorimeelt ei jätku, see saab kergesti petta.

Gerta Virolane on sündinud Tartus ja üles kasvanud Ahja vallas, sealt on pärit ka ta ema ja isa ning abikaasagi, kelle ta mattis juba enam kui 30 aastat tagasi.

Ta on elus teinud palju karjafarmitööd ning nagu ta lapsed ütlevad, kõige tähtsam asi, mida ema on neile õpetanud, on töökus ja ausus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles