Kirjaviga võib Kallastele kalliks maksma minna

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallaste linnavalitsus lõpetas suvel lepingu linnale raamatupidamisteenust osutanud firmaga. Nüüd on asi kohtus, sest linnavõimud jätsid firma vaided arvestamata, linnapea sõnul on kõik õigesti tehtud.
Kallaste linnavalitsus lõpetas suvel lepingu linnale raamatupidamisteenust osutanud firmaga. Nüüd on asi kohtus, sest linnavõimud jätsid firma vaided arvestamata, linnapea sõnul on kõik õigesti tehtud. Foto: Andres Haabu

Kallaste linnavalitsus lõpetas suvel lepingu linnale raamatupidamisteenust osutanud firmaga. Nüüd on asi kohtus, sest linnavõimud jätsid firma vaide arvestamata, linnapea sõnul on kõik õigesti tehtud.

Kallaste linnavalitsus lõpetas mullu 7. septembrist omavalitsusele raamatupidamisteenust osutanud ettevõttega Arve RP OÜ lepingu, otsusest anti teada kaks kuud ette. Nüüd ettevõte Kallastele enam teenust ei osuta, kuid lugu pole sugugi lõppenud.

«Ma ei kommenteeri seda asja enne, kui kohus on otsuse teinud,» ütles Arve RP OÜ juhatuse liige Liivia Paju eile. «Pärast võin küll kõigest rääkida.»

«Raamatupidamisfirma oli meile liiga kallis,» selgitas Kallaste linnapea Gennadi Kulkov, kes valiti sellesse ametisse mullu juuni alguses. «Lepingus oli, et ülesütlemisest tuleb teatada kaks kuud ette, tegime nii, aga firma polnud nõus, pöördus kohtusse.»

Ei mõista, miks kohtusse

Kallaste linn maksis Arve RP-le töö eest iga kuu 3200 eurot. «Firma ei olnud nõus väiksema raha eest tööd tegema,» kinnitas linnapea. «Samuti tahtsin, et firma esindaja töötaks vähemalt paar-kolm päeva nädalas linnavalitsuses, iga päev on ju vaja mõnd asja arutada, aga sellega ei oldud nõus. Samuti ei osalenud firma finantsjuhi leidmiseks korraldatud konkursil.»

Gennadi Kulkovi sõnul kulub Kallastel nüüd finants- ja raamatupidamisteenistuses töötava finantsjuhi ning raamatupidaja palga ja maksude maksmiseks kuus ligi 2000 eurot. 

«Meie eelarve on väga pingeline, iga sent on arvel ja raha tuleb hoolega kokku hoida,» märkis linnapea. Sama kinnitavad Kallaste volikogu eelmise aasta lõpu istungite protokollid, kust selgub, et linnal oli raha sisuliselt vaid palkade maksmiseks.

«Oli tõesti oht, et aasta lõpuni ei suuda me palkugi ära maksta, kuid saime siiski hakkama, nüüd on eelarve enam-vähem tasakaalus,» tõdes Gennadi Kulkov.

Kohtuasja juurde tagasi tulles ütles linnapea, et ei mõista, miks firma sellise sammu astus. «Meil oli leping, mille järgi tuli ülesütlemisest teata kaks kuud ette,» kordas ta. «Sellel lepingul on ka firma esindaja allkiri all, ma ei tea, miks ta nüüd nii nõuab.»

Asjasse tõi palju rohkem selgust Kallaste linna dokumendiregister. Nimelt on seal Arve RP vaie Kallaste linnavalitsuse 6. juuli korralduse kohta, millega linnavalitsus andis teada firmaga ühepoolselt lepingu lõpetamisest 7. septembrist.

Ettevõtte arvates pole korralduses esitatud põhjendused sedavõrd mõjuvad, et oleks õigustatud hankelepingu põhjal tähtajaliselt sõlmitud ehk kahe-aastase lepingu ennetähtaegne lõpetamine.

Ülesütlemise üht põhjust, – teenuse tasu vähendamises peetud läbirääkimised ei viinud kokkuleppele – nimetab Arve RP täielikult ebaõigeks, sest «mingisuguseid läbirääkimisi teenuse tasu osas pole kunagi toimunudki».

Kirjaveaga leping

Lisaks anna vaie teada, et Kallaste linnavalitsus on lepingu ülesütlemisel eksinud. Arve RP OÜ juhib Kallaste linnavalitsuse tähelepanu asjaolule, et poolte poolt allkirjastatud lepingu punktis 8.2 on ilmselgelt tegemist kirjaveaga, kuna etteütlemistähtaeg on väljendatud järgmiselt: «8.2. Pooltel on õigus leping ühepoolselt üles öelda, teatades teisele poolele lepingu ülesütlemisest kirjalikult ette 2 (kuus) kuud.»

Vaide järgi on kõnealune punkt hankedokumentides, mille Kallaste linnavalitsus on lepingu sõlmisele eelnevalt esitanud, mustvalgel järgmine: «8.2. pooltel on õigus leping ühepoolselt üles öelda, teatades teisele poolele lepingu ülesütlemisest kirjalikult ette 6 (kuus) kuud.»

Lisatakse, et riigihangete seaduse järgi tuleb riigihanke tulemusel sõlmitav leping olema sõlmitud hankemenetluses esitatud tingimustel.

«Kallaste linnavalitsus on oma korralduses arvestanud vale etteütlemistähtajaga,» kirjutatakse vaides. Arve RP eeldab, et seda pole tehtud pahas usus ja seega saab Kallaste linnavalitsus lepingu üles öelda alles 7. jaanuarist 2016.

Teise võimalusena oleks Arve RP lepingu lõpetamisega mullu 7. septembrist nõustunud tingimusel, et Kallaste linnavalitsus tasub lepingujärgset tasu veel nelja kuu eest, s.o  4 x 2600 eurot, mille lisandub käibemaks.

Kallaste linnavalitsus vaide ega mõni nädal hiljem täiendatud vaidega, millega Arve RP soovis lisaks eeltoodule lepingu etteteatamise tähtaja nõude rikkumise tõttu leppetrahvi kolme kuu tasu suuruses summas, ei nõustunud.

Tartu maakohus arutab juhtumit 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles