Elulugude võistlus tähistab Eesti aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandusmuuseum
Kirjandusmuuseum Foto: Ove Maidla

Alanud on läinud ülemaailmne eluloovõistlus «Eesti Vabariik 100. Minu elu ja armastus», mille Eesti kirjandusmuuseumi aastakonverentsil kuulutas välja võistluse eestkõnelejana luuletaja Kristiina Ehin.

Elulugusid oodatakse kõigilt Eestit südames kandvatelt inimestelt Eestis ja välismaal. Kirjapaneku pikkus olgu 10–20 lehekülge, tähtaeg on 1. detsember 2016. Parimad tööd avaldatakse riigi sajandaks aastapäevaks ilmuvas raamatus «Eesti rahva elulood».

«Elulugu on elu jälg mälus,» märgivad võistluse korraldajad. «Iga inimene tunneb kõige paremini vähemalt ühte ala – oma elulugu. Iga inimene on ajalugu, esmalt oma lastele ja lapselastele, aga ka kõigile järeltulevatele põlvkondadele.»

Juhiseid ja küsimusi

Mõtete koondamiseks on võistluse üleskutsesse kaasa pandud mõned juhised ja küsimused. Eluloo kirjutamisel palutakse meenutada oma elu enne ja nüüd ning kirja panna, kuidas muutuv maailm on mõjutanud kirjutaja ja tema lähedaste elu.

Mis tähendus on olnud lähedastel, armastusel, tundemaailmal üldse? Mida on kirjutajale ja tema lähedastele andnud ja mida on võtnud Eesti Vabariik? Millised on isiklikud ja lähedaste mälestused Eestile pöördelistest sündmustest? Missuguseid rolle on tulnud elus võtta ja milliste valikute ees seista? Kuidas on olnud taluda kahepalgelist elu? Mille ees on olnud hirm?

Võistluse korraldajad soovitavad eluloo kirjutamisel vastata ka küsimusele, mille nimel on kirjutaja elanud, ning kirjutada oma kogemustest, põimides julgelt olevikku ja minevikku, rääkides nii heast kui ka halvast elus ja ümbruses.

Üleskutses on märgitud, et juba kirjapandud elulugude autoreil on soovi korral võimalus kirjutada uus versiooni oma loost.

Aega 1. detsembrini

Elulood on oodatud 1. detsembriks 2016 aadressil Eesti kirjandusmuuseum, Vanemuise 42, Tartu või e-aadressil elulood@kirmus.ee. Vajaduse korral võib kasutada varjunime. Parimatele auhinnad, kõik elulood säilitatakse.

Eluloovõistlusele on alla kirjutanud Eesti kirjandusmuuseumi kultuurilooline arhiiv ja rahvaluule arhiiv, Eesti õppetöö keskus / VEMU Torontos, ühendus Eesti Elulood ning kirjastus Tänapäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles