Robotid võtsid mängulaual mõõtu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võru Kreutzwaldi kooli 5. klassi õpilased David Aništšenko ja Erika Prihodko võistlushoos. Emotsioonid olid laes.
Võru Kreutzwaldi kooli 5. klassi õpilased David Aništšenko ja Erika Prihodko võistlushoos. Emotsioonid olid laes. Foto: Kristjan Teedema

Kuigi laupäevasel õpilaste robootikavõistlusel hinnati meeskonnatööd ja teadus-  likke projekte, tekitas enim  ülevoolavaid emotsioone ning ka pettunud nägusid  kahe ja poole minuti pikkune  robotimäng.

Lõuna-Eesti koolide 9–16-aastased robootikahuvilised olid mullu sügisest programmeerinud ja ehitatud roboteid, et uue aasta alguses üheskoos Ahhaa teaduskeskuses teiste õpilastega mõõtu võttes oma teadmised ja oskused proovile panna.

Võistlusel oli aru saada, et enne kahe ja poole minutilist robotimängu õpilased närveerivad. Kui robot ei töötanud nii nagu koolis harjutades, oli nägudel kurbust ja pettumust. Vastupidises olukorras aga naeru ja ülevoolavaid emotsioone.

Esimene kord

Võru Kreutzwaldi kooli meeskonnale VKrK Robokad oli laupäevane võistlus esimene suurem mõõduvõtt. Emotsioonid olid nii mängulaua taga kui ka kaasaelajate seas ülevad.

Robotimängus otsustas Kreutzwaldi kool võistlema saata 5. klassi õpilased Erika Prihodko ja David Aništšenko, kuna tiimiliikmed leidsid, et just nemad oskavad kõige paremini robotit mängulaual paika panna.

Erika Prihodko rääkis, et on robootikaga tegelenud pea kaks aastat ja sügisest alates harjutas võistluseks igal nädalal, eriti talvevaheajal.

Koolis sai küll tüdruku sõnul üheteistkümnest kolm-neli missiooni lahendatud, kuid võistlusel plaaniti kindla peale minna ja keskenduda ülesannetele, mis kindlasti ära lahendatakse. «Mõtlesime, et parem ei riski, muidu võime miinuspunkte saada,» rääkis Prihodko.

Tartu erahuvikooli HuviTera meeskonnaliige, 9. klassi õpilane Karl Paul Parmakson on tegelenud robootikaga seitse aastat ning tänavune võistlus oli talle viies. «Olen Eesti FLLil  algusest peale käinud. Mängima paneb tiimitöö, mõnus ja lõbus õhkkond ja robotitega tegeleda on tore,» ütles ta.

Iga kord on HuviTera ka finaali saanud. Võitu pole küll veel tulnud, küll aga on karikaid mitmes kategoorias.

Võistluspinge andis tunda

Kuigi võistluslaua missioone on kõik õpilased saanud enne koolis harjutada ja meeskonnad teavad, millised missioonid neil välja tulevad, võib võistlusoludes minna kõik aga hoopis teisiti.

Parmaksoni tiimiliige, 4. klassi õpilane Ragnar Reino lisas, et ülesanded, mis harjutades tavaliselt lähevad õigesti, lähevad võistlusel millegipärast valesti.

Seekord aga sai HuviTera tiim võistlusel lahendatud rohkem ülesandeid, kui koolis katsetades.

Sellel aastal võtab Eesti First Lego League’i võistlusest osa 74 meeskonda ja ligikaudu 500 õpilast. Võistluse Eesti korraldaja Heilo Altin rääkis, et viie aastaga on tiimide arv igal aastal natukene kasvanud. Ta lisas, et Eesti ligi 260 üldhariduskooli suudaks tulla robootikavõistlustele ja lähiaastatel loodetakse näha sadat meeskonda.
-----------------------------

First Lego League

• Rahvusvaheline teadust ja tehnoloogiat mänguliselt populariseeriv ning laste STEM-oskusi (teaduse ja tehnoloogia mõistmine, insenerioskused ja matemaatiline mõtlemine) arendav võistlus.

• 9. jaanuaril peeti Lõuna-Eesti koolide poolfinaali.

• Järgmised poolfinaalid on 16. jaanuaril Tallinnas ning 23. jaanuaril Jõhvis.

• Finaali pääseb 31 meeskonda.

• Finaal peetakse 12.–13. märtsini Tallinna lauluväljakul.

• Lisateave www.robootika.ee/flleesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles