Meemaias karupoeg sättis end suvekodu aeda sisse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karu
Karu Foto: SCANPIX

Jõgevamaal Palamuse vallas Kivimäe külas askeldas ühe majapidamise hoovis mitu päeva noor karuott ja see pälvis paljude kohalike tähelepanu. Eile viisid jahimehed karu siiski Alam-Pedja looduskaitsealale sügavasse metsa, sest muidu võib mesikäpale hakata inimeste läheduses liialt meeldima.

Laupäeva hommikul said Palamuse jahiseltsi liikmed info, et karu käis öösel mesitaru kallal ja pole ära läinud. Selle asemel ronis ta aga puu otsa. Jahimehed otsustasid oodata, et küllap mõmmik siiski öö varjus uuesti metsa läheb. Paraku olid karul sootuks teised plaanid. Pühapäeval uudistas ta uuesti mesitarusid ning istus hommikul ikka puu otsas.

Info puu otsas redutavast mesikäpast levis ja karu tuldi vaatama nii lähemalt kui kaugelt. Ühel hetkel otsustas karuott, et tema enam inimesi ei häbene. Ta ronis puu otsast alla, tõstis inimeste silme all mesitarult kaane maha ja hakkas häbi tundmata mett sööma. Ise lõksutas samal ajal inimeste poole lõugu.

Õun kirjeldas, et karu oli tarust mee söömises väga osav. Tõstis ilusti kaane pealt ega lõhkunud taru üldse. Üksnes kärjed näris ära.

Naabruses tegutseva Luua jahiseltsi liikmed avaldasid arvamust, et ehk on mõmmik ka nende aladelt läbi käinud, sest üht noort karu olla sigade söödaplatsi juures nähtud. Päris kindel, et see just sama loom on, ei saanud mõistagi olla.

Kui metsloom enam inimesi ei kartnud, muutus olukord mõnede arvates ohtlikuks. Peeti isegi plaani väljastada küttimise eriluba. Karu tatsas samal ajal muretult ühe puu juurest teise juurde.

Jahiselts püüdis mesikäpale siiski uut võimalust otsida. Palamuse jahiseltsi esimehe Marko Õuna sõnul helistati Alaveski ja Elistvere loomaparki. Alaveskist vastati, et neil on niigi seitse karu, Elistverest aga, et neil on karule vaid üks puur ning avaldati kartust, et äkki murrab vana emakaru noore sootuks maha. Tegemist oli mullu sündinud noore karuga, täpsustas Õun.

Lõpuks pöörduti loomaarsti poole, kes pani esmaspäeval uinutipüssi abil karu tukkuma. Jahimehed vinnasid looma auto peale ja viisid ta keskkonnaametnike nõusolekul Alam-Pedja looduskaitsealale Laeva ja Puurmani vahele jäävatesse metsadesse.

Jahimeeste ja ulukispetsialistide hinnangul peaks selles eas karu juba iseseisvalt hakkama saama. Jõhvikaid, tammetõrusid ja mõne surnud looma korjuse peaks metsast ikka leidma. Seejärel peaks ta otsima magamiskoha ja talveunne jääma, rääkis Õun. Ühtlasi tundis ta rõõmu, et jahimehed ei pidanud karu hukkama, vaid et tal on uus võimalus end uues elupaigas sisse seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles