Rõngu vallavolikogu on naabritega ühinemisel eri meelt

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõngu vallavolikogu pole naabritega ühinemise osas üksmeelne.
Rõngu vallavolikogu pole naabritega ühinemise osas üksmeelne. Foto: Rõngu vald

Lääne-Tartumaa omavalitsuste juhid on paar korda arutanud võimalikke ühinemisi piirkonnas. Rõngu vallavolikogus kukkus eile naabritele ühinemisettepaneku tegemine läbi, esmaspäeval arutab oma ühinemiskava Elva linnavolikogu.

Eile õhtupoolikul kogunenud Rõngu vallavolikogus oli arutamisel kaks ühinemisettepanekut. Ühe kava järgi soovitakse uue omavalitsuse moodustamise pakkumine teha Tartumaa Konguta, Puhja ja Rannu ning Valgamaa Palupera ja Puka vallale. Nende kuue valla ühinemisel tekiks ligi 10 900 elanikuga omavalitsus.

Teise ettepaneku järgi kutsutaks ühinemisläbirääkimistele ka Elva linn ja Nõo vald. Ühinemise tulemusel moodustuks ligi 20 600 elanikuga omavalitsus.

Rõngu vallavanem Aivar Kuuskvere avaldas eile hommikul lootust, et volikogu kiidab heaks esimese ühinemisettepaneku. «Esialgu me Elvat läbirääkimistele kindlasti ei kutsu,» rääkis Aivar Kuuskvere. «Viisakas on teha ettepanek väikestele valdadele, kus on alevikud. Me ei soovi ääremaastumist, mis Elvaga ühinemisel juhtuks.»

Ta lisas, et linna ja maa valitsemine on erinev: vallad on suure pindalaga, linn aga kompaktne. «Näeme, et Elva pole suutnud oma elu nüüdisajastada, seal pole endiselt korralikku kultuurimaja ega spordihoonet. Vallad on selliste asjadega hakkama saanud. Selge, et suurem omavalitsus tähendab suuremat investeerimisvõimalust, kuid see raha kaoks linna.»

Vallavanem sõnul ollakse Elvaga nõus läbi rääkima selle lähedal olevate külade-alevike liitumisest linnaga.

Vallavanema lootus paraku ei täitunud, lähiajal jääb Rõngu vallal naabritele ühinemisettepanek tegemata. «Kumbki ettepanek ei saanud enamuse toetust,» teatas Aivar Kuuskvere eile õhtul kella üheksa paiku. «Volikogu seitse liiget pooldasid esimest ja seitse liiget teist ühinemisettepanekut.»

Esmaspäeval koguneb Elva linnavolikogu, kus arutatakse ühinemisettepaneku tegemist Tartumaa Konguta, Nõo, Puhja, Rannu ja Rõngu ning Valgamaa Palupera ja Puka vallaga.

Novembri lõpus tegi Puhja vallavolikogu ühinemisettepaneku Laeva, Tähtvere ja Tartu vallale. Kõnealuse nelja valla ühinemisel tekiks üle 12 400 elanikuga ühendvald, mille halduskeskusena nähakse Tartu linna.

Valitsus on otsustanud, et omavalitsuste ühinemised – nii vabatahtlikud kui valitsuse algatatud – tuleb lõpule viia 2017. aasta oktoobri kohalikeks valimisteks.

Uute omavalitsuste minimaalne elanike arv on 5000, kuid eesmärk on siiski suurem: riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul on valitsuse soov vähemalt 11 000 elanikuga omavalitsuste moodustamise toetamine.

Tartumaal on 22 omavalitsust, millest 5000 elaniku nõude täidavad Tartu linn (97 071 elanikku), Ülenurme vald (6812), Tartu vald (6766) ja Elva linn (5771).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles