Ahhaa näitus võtab luubi alla vananemise

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanur.
Vanur. Foto: Peeter Kümmel

Sellest nädalast saavad teaduskeskus Ahhaa külastajad tutvuda interaktiivse näitusega «Kuidas elada 100-aastaseks ja selle üle rõõmu tunda?», mis tutvustab rahvastiku vananemisega kaasnevaid võimalusi ning väljakutseid.

Ahhaa keskuse juhatuse esimees Andres Juur märkis pressiesindaja vahendusel, et kuigi näituse pealkirjas on sõna «vananemine», on see suunatud eelkõige noortele täiskasvanutele, kellel näitusel kajastatud eluetapid ja valikud veel ees seisavad.

Kui üsna kaua on keskus tootnud ja toonud maale «käed-külge» näitusi kogu perele, siis see näitus vastab pigem elulistele küsimustele, mis tekivad noortel täiskasvanutel nii Eestis kui igal pool mujal Euroopas. Näiteks, kui vanalt võiks mõelda lapse saamise peale.

Juur lisas, et Euroopa Liidu statistika põhjal koostatud näitus tutvustab hetkeolukorda ja trende kõigis liikmesriikides. Eesti on olnud selle sajandi alguskümnendil üks kiiremini vananevaid ühiskondi Euroopas. Väljapanek aitab paremini aru saada vanemaealiste inimeste vajadustest ning sellest, kuidas luua neile vananevas ühiskonnas vajadustele vastav elukeskkond.

Tahvelarvutite kaudu saavad külastajad tutvuda nii individuaalse kui rahvastiku vananemise tagajärgedega. Arvutimängud, viktoriiniküsimused, intervjuud, fotod ning selged tekstid ja graafikud toovad külastajateni uuemad vananemisteemaliste teadusuuringute tulemused. Samuti on võimalik mängida Pacmani mängu, kogudes «elusid» tervislike eluviiside eest või planeerida oma tulevase pere suurust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles