Spordimuuseumist saab spordi- ja olümpiamuuseum

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordimuuseumi eksponaadid
Spordimuuseumi eksponaadid Foto: Sille Annuk

Kultuuriministeerium tegi Eesti Olümpiakomiteele (EOK) ettepaneku asutada ühiselt senise Eesti Spordimuuseumi asemele SA Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum. EOK võttis ettepaneku vastu ning alates 1. veebruarist 2016 alustab tööd sihtasutus, mille nõukogus on enamuses EOK esindajad.

Kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste asekantsleri Tarvi Sitsi sõnul jõuab Eesti Spordimuuseumi ja EOK senine hea koostöö uuele tasemele. «On väga hea meel, et riik ja EOK asutavad ühiselt Eesti Spordi-ja Olümpiamuuseumi. Edukat koostööd on muuseumil ja EOK-l olnud ka varem. Näiteks on Eesti Spordimuuseum kaasa aidanud Eesti koolides toimuvate kooliolümpiamängude korraldamisele, mis on pälvinud rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) tunnustuse,» rääkis Sits.

Praegu käib sihtasutuse loomiseks vajalike dokumentide ettevalmistamine, mis esitatakse vabariigi valitsusele. Pärast valitsuse otsust allkirjastavad kultuuriminister Indrek Saar ning EOK president Neinar Seli lepingu SA Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi asutamiseks. Muuseumi kogud jäävad riigile.

Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli sõnul on olümpialiikumisel Eesti spordiloos olnud ja on ka tulevikus täita väga oluline roll. «Spordi- ja Olümpiamuuseum on oluline lüli, et levitada, hoida ja kaitsta tänapäevase olümpialiikumise ja spordi põhiväärtusi, mille looja on nüüdisaja olümpiamängude rajaja Pierre de Coubertin. Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum on koht, kus saab parima ülevaate aja jooksul toimunud muutustest ja arengutest olümpialiikumises ning spordis laiemalt,» rääkis Seli ning lisas, et Eesti spordi katusorganisatsioonina peab olümpiakomitee oluliseks, et Eesti spordiajalugu oleks hästi hoitud ja vääriliselt esitletud.

Seli sõnul on tunda, et et Eesti rahva huvi spordi ja liikumisharrastuse vastu on jõudsalt kasvamas. Spordi- ja Olümpiamuuseumil tuleb seega täita ka olulise teavituskanali rolli ning olla toeks olümpiaväärtuste levitamisel ja spordi ning liikumisharrastuse kandepinna jätkuval laienemisel.

Eesti Spordimuuseum asub Tartus ning on Baltimaade suurim spordimuuseum. Tavapäraste spordiajalooliste ülevaadete kõrval on muuseumi eesti- ja ingliskeelsele püsinäitusele muuseumis igal aastal kümmekond väiksemat näitust ning muuseum korraldab hulgaliselt näituseid ka väljaspool Tartut. 2011. aastal avati Otepääl spordimuuseumi filiaalina Otepää Talispordimuuseum. Selle eelkäija oli 2001. aastal avatud Otepää Suusamuuseum, mis sai 2003. aastal ka Rahvusvahelise Suusaföderatsiooni (FIS) tunnustuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles