Tartu Teaduspargi firmad vilistavad viiendat kuud seadusele

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Teaduspark
Tartu Teaduspark Foto: Sille Annuk.

Neli Tartu Teaduspargis tegutsevat organisatsiooni pole endiselt esitanud eelmise aasta majandusaruannet, tuues põhjustena välja konkurentsitaktika, ajapuuduse ja tehnilise saamatuse.

Patustajate hulka kuuluvad konteinereid valmistav Medkoe OÜ, tarkvaraettevõte Indilo Wireless OÜ, kliimaseadmeid tootev Airmaker MSR OÜ ning noorteorganisatsioon JCI Tartu MTÜ. Tähtaeg kukkus 1. juulil.

Metkoe juhatuse liige Kaido Andres ei teinud saladust, et firma venitab aruande esitamisega taktikalistel kaalutlustel. «See on meie teadlik valik: hoidume potentsiaalsetele konkurentidele infot jagamast,» ütles ta. Eeskätt ei taha ettevõte Andrese sõnul avalikkusega jagada aastakäivet, mille teadmine annaks konkurentidele eelise riigihangetes osalemisel.

Sama skeemi on Medkoe Andrese sõnul järginud ka varasematel aastatel: ettevõttel on tulusam tasuda 5000-kroonine trahv, kui seadust täita. Konkreetsete rivaalide nimesid ega seaduserikkumisest saadavat tulu ta aga täpsustama ei nõustunud.

Indilo Wirelessi arendusjuhi Janek Priimanni väitel on firmal targematki teha, kui seadust täht-tähelt täita. «Võiks muidugi formaalsustega jamada, aga kui sisulise tööga tegeleda, lendab aeg nii ruttu,» sõnas Priimann.

Ka Priimanni osaühing on mehe sõnul rikkumise eest juba 5000-kroonise trahvi saanud. Mingit lahendust ajapuudusele Priimann aga pakkuda ei suutnud ega välistanud ka võimalust, et Indilo Wireless järgnevatelgi aastatel reegleid ei järgi.

JCI Tartu president Andres Paas põhjendas neljakuist hilinemist tehniliste probleemidega. «Meil oli aruanne PDF-formaadis, elektroonilises esitlusvormis tuli aga täita lahtreid,» selgitas ta.

«Ega esimesel aastal veel ei karistata, peaasi, et saaks lõpuks tehtud,» viitas Paas faktile, et mittetulundusühingutele oli aruande esitamine kohustuslik esmakordselt.

Airmaker MSR-i juhatuselt kommentaari saada ei õnnestunud. Tartu Teaduspargi raamatupidaja Anne Raudsaar pidas nelja rentniku aruandlustõrkeid aga üllatavaks ning lubas asjaga tegeleda.

Äriseadustik näeb aruandega hilinemise eest ette trahvi kuni 10 000 krooni. Eelmisel aastal määrasid maakohtute registriosakonnad justiitsministeeriumi andmetel üle Eesti kokku 12 275 trahvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles