Filmides kõlab novembris saksa keel

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene filmikolmapäev toob 4. novembril kell 19 Tartu saksa kultuuri instituudis (Kastani 1) vaatajate ette David Sievekingi «Meelespea».
Esimene filmikolmapäev toob 4. novembril kell 19 Tartu saksa kultuuri instituudis (Kastani 1) vaatajate ette David Sievekingi «Meelespea». Foto: Margus Ansu

Tartu saksa kultuuri instituut eesotsas juhataja Malle Ploovitsaga on kuulutanud novembri filmikuuks, mille aegu pakutavas programmis on instituudis filmikolmapäevadel seansid saksa keeles ja tasuta. Juba sel kolmapäeval kell 19 linastub David Sievekingi «Meelespea».

«Meelespea» («Vergiss mein nicht», 2012) lühikokkuvõttes on kirjas järgmist. David Sieveking kolib taas koju, et hoolitseda dementse ema Greteli eest. Ta on korraga nii poeg, hooldaja kui ka dokfilmitegija. Ema haigusest saab talle filmiprojekt, mis on tema armastusavaldus nii elule kui ka oma perele. See südamlik lugu on pälvinud mitu nimekat auhinda.

Filmikolmapäevad

Järgmise nädala kolmapäeval kell 19 tuleb instituudis vaatajate ette Frauke Finsterwalderi «Finsterworld 2013», mida on nimetatud teekonnaks läbi sürrealistliku Saksamaa.

Näha saab politseinikku, kes kannab karukostüümi, režissööri, kel pole ainsatki ideed, metsikut mees, kes dresseerib metsas ronka.

Selles filmis on seotud nii perekondlikud sidemed kui ka juhuslikud hetked riigis, kus päike alati paistab ja kõik on ilus, viisakas, edukas ja õnnelik. Nii on see hetkeni, mil tuleb ilmsiks elu tumedam pool ja avastus, et samm idüllist põrgusse on väga lühike.

Tartu Elektriteatris

Saksa kultuuri instituudi kultuuriprogramm peatub pikemalt filmivalikul «Uus saksa film 2015», mis linastub 15.- 24. novembrini ja on osa Pimedate ööde filmifestivalist Tartu Elektriteatris (Lai 37). Need seansid on piletitega.

Elektriteatri seansid on saksa keeles eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega, kohal viibivad mitmed saksa režissöörid, näitlejad ja produtsendid. Filmid toob meile Goethe-Institut Estland.

Filmivaliku koostajad märgivad, et see, mis kehtib poliitikas, ei saa olla teisiti ka kinos.

«Kuid tuleb tõdeda, et saksa kino liigub aina kiiremini ning esitab küsimusi endale ja meie ajale, vahel raevukalt, vahel alateadlikult. Kõike seda kajastab ka meie tänavune filmivalik,» lisavad nad.

Valiku koostajate sõnul on silmanähtavalt muutumas ka natsi-mineviku käsitlemine filmides nagu näiteks filmidiptühhonis «Valede labürint» ja «Riik Fritz Baueri vastu», mis puudutab Hitleri-režiimi langemisele järgnenud aega. Esimene neist kahest kandideeris Oscarile ja teine võitis Locarnos publiku preemia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles