Linnamuuseumi sünnipäev toob nädalajagu üritusi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseum.
Tartu linnamuuseum. Foto: Ain Protsin

Oktoobrikuu viimastel päevadel tähistab 1955. aastal loodud Tartu linnamuuseum oma 60. sünnipäeva ning ootab sel puhul külla nii linlasi kui külalisi.

Algselt küll Tartu rajoonidevahelise koduloomuuseumina alustanud muuseum keskendus Tartu linna ajaloo uurimisele ja tutvustamisele 1957. aastal. Muuseum on nende aastate jooksul laienenud nagu on avardunud ka tegevusvaldkonnad – koguvast, uurivast ja vahendavast muuseumist on saanud kaasav, oma kogukonnaga aktiivselt suhtlev asutus, seisab linnamuuseumi teates.

Linnamuuseumi koosseisu kuuluvad nüüd ka Oskar Lutsu majamuuseum, 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseum, KGB kongide muuseum ja laulupeomuuseum. Suurem osa märkimisväärsest kollektsioonist moodustab Tartu vanemat aega kajastav arheoloogiakogu.

Esinduslik on ka linna ruumilist arengut kajastav fotokogu, lisaks veel arhiivi ja esemekogud. Kokku on kollektsioonis umbes 158 000 säilikut.

Sel nädalal on kõik huvilised oodatud osa saama muuseumi tegemistest. Oskar Lutsu majamuuseum (Riia 38) ootab 27. oktoobril kell 10 lasteaialapsi ja algklasside õpilasi muuseumitundi «Isaga linna!». Koos avastatakse paiku 20. sajandi alguse Tartust nii nagu väike Oskar neid näha võis.

Kell 12 ja 13 on kavas muuseumitund «Tartlane Oskar Luts», mis on mõeldud põhikooli teise ja kolmanda astme õpilastele. Koos vaatatakse pilte 20. sajandi alguse Tartu paikadest ning uuritakse näituse põhjal kohti, mis olid Oskar Lutsule tähenduslikud.

KGB kongide muuseumis (Riia 15b) saab 27. oktoobril kell 15 ja 19 osaleda ringkäigul koos giidiga.

19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis (Jaani 16) on 28. oktoobril kell 11 ja kell 17 kavas üritus «Kuulame muuseumi». Sel korral proovitakse ülemöödunud sajandi Tartu koduga tutvudes enam kuulatada ja mõtiskleda selle üle, mis helid ja hääled meid igapäevaelus ümbritsevad.

Tartu laulupeomuuseum (Jaama 14) pakub huvilistele 28. oktoobril kell 13 väljapanekut «Laulupidu sündis Tartus» ehk kogu tõde esimestest laulupidudest ja kell 15 «Teater sündis Tartus» ehk Vanemuise algusaastad harrastusteatrina.

Tartu linnamuuseumis (Narva mnt. 23) toimub 29. oktoobril kell 15.15 muuseumi 20. aastaraamatu «Vabamüürlus, arhitektuur ja ajalooline interjöör. Uurimusi kunstist, tapeetidest ja Pistohlkorside perekonnast 18. sajandist 20. sajandi alguseni» esitlus ja alates 30. oktoobrist saab tutvuda uue näitusega «Visiit mälestuste linna. Kui iga tartlane teadis mis on suhkrupeapurustaja ja Lille mesikook».

Laupäeval, 31. oktoobril kell 12 on aga kõik oodatud linnamuuseumisse perepäevale, kus meisterdatakse, minnakse ajas tagasi aastaisse 1896 või 1928. Samuti on keskpäeval kavas Tartu-teemaline mälumäng peredele (osaleda soovijail anda endast teada kella 11.30ks) ning enne ja pärast seda on võimalus näha oma silmaga varakambrit ja museoloogi ning osta Tartu ajalugu tutvustavaid trükiseid.

Sünnipäevanädala üritustele on sissepääs prii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles