Postimees annab välja raamatuid juba 120 aastat

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need kaheksa raamatut ja brošüüri on praegu näituse «Tartu kirjastused V: Postimees» vitriinides Tartu linnaraamatukogu teisel korrusel. Nagu ütles väljapaneku koostaja Tiina Tarik, saavad huvilised neid ja teisigi endale pärast näitust laenata.
Need kaheksa raamatut ja brošüüri on praegu näituse «Tartu kirjastused V: Postimees» vitriinides Tartu linnaraamatukogu teisel korrusel. Nagu ütles väljapaneku koostaja Tiina Tarik, saavad huvilised neid ja teisigi endale pärast näitust laenata. Foto: Kristjan Teedema

Täna avatakse Tartu linna­raamatukogus pidulikult näitus, mis annab ülevaate aastatel 1895–1942 Postimehe kirjastatud raamatutest. Väljapanekut asus kavandama eluaegne raamatukoguhoidja Elle Tarik, kuid lõpule viis töö tema tütar.

Umbes kaks aastat tagasi kohtumisel Postimehe kohvikus rääkis Elle Tarik, kes oli teinud juba mõne näituse Tartu kirjastuste üllitatud trükisõnast, et varsti on järg nende raamatute käes, mille on kirjastanud Postimees.

Ta töötas toona linnaraamatukogu väliseesti ja vanema raamatu osakonnas raamatukoguhoidjana. Ootamatu surm kevadel 2014 oma kodus Kobratus ei takistanud ometigi tema mõttel nüüd teoks saada – väljapaneku on koostanud tema tütar Tiina Tarik, kes on samas osakonnas peaspetsialist.

Aastatel 1895 ja ja 1908

Kirjastusühisus Postimees loodi Tiina Tariku andmeil ametlikult 1908. aastal ning 1911 sai sellest Eesti Kirjastus-Ühisus Postimees asukohaga Rüütli 9. Kirjastuse asutajad olid Anton Jürgenstein, Oskar Kallas, Aleksander Eisensch­midt, August Lossmann ja Mih­kel Vunk. Kirjastust juhtis 1857 asutatud ajalehe Postimees peatoimetaja Jaan Tõnisson.

Raamatuid anti Postimehe nime all välja aga juba varem. Esimesed neist – Karl August Hermanni «Uurimised Eesti rahva muinas-ajast», «Pärisorjade vabastaja William Wil­berforce ja teised lugemised» ning paar tõlgitud uudisjuttu – ilmusid 1895. aastal.

«Seega võib öelda, et Postimees kui kirjastaja tähistab 2015. aastal oma 120. aastapäeva,» märkis Tiina Tarik.

Näituse koostaja on leidnud, et bibliofiilide eri andmete põhjal ilmus ajavahemikul 1895–1942 Postimehe väljaandel umbes 270 nimetust raamatuid. Kirjastuse viimasteks teosteks jäid Oskar Lutsu mälestuste lõpuköide «Pikem peatus» ja Elisabeth Selli eesti-saksa sõnaraamat – mõlemad aastal 1942.

Mõistagi kirjastas Postimees ajalehti-ajakirju, aga samuti kirjastuse kalendreid, müügil olevate raamatute nimekirju ja Eesti raamatuturu ülevaateid. Ja kui need liita raamatutele, võiks olla kogusumma 387 nimetust.

Niisuguse arvu pakub välja Kohila raamatukogu juhataja Kristiina Bender oma diplomitöös ««Postimehe» kirjastatud raamatute bibliograafia». Selle kaitses ta Viljandi kultuurikolledži raamatukogunduse kateedris aastal 1995, kui tema perekonnanimi oli veel As­perg.

Diplomand kirjutab, et enamiku Postimehe kirjastatud raamatutest moodustavad ilukirjandusteosed eesti ja maailmakirjandusest. Leidub aga ka lastele mõeldud teoseid. Rohkesti ja valdkondade poolest laialdaselt on aimekirjandust – meditsiinist ja matemaatikast kuni keemia ja kehakultuurini.

Tiina Tariku koostatud väljapanekus «Tartu kirjastused V: Postimees» linnaraamatukogu teisel korrusel on vitriinides umbes 150 Postimehe üllitist. Need jagunevad neljaks: eesti kirjandus, tõlkekirjandus, õpetlikud raamatud ja tarberaamatud.

Väljapanek jääb Tartus tegutsenud kirjastusi tutvustavas näitustesarjas viimaseks.

Praegune Postimees

Praegune Postimees kui kirjastusasutus on suunanud oma põhitähelepanu ajalehe üllitamisele. Peatoimetaja Merit Kop­li ütles, et aeg-ajalt ilmub ka raamatuid.

«Päris meie enda viimane raamat oli meie karikaturisti Urmas Nemvaltsi karikatuuride kogumik sel suvel,» lisas ta. «Teisipäeval aga esitleti meie välja antud «Riigikaitse raamatukogu» värsket raamatut, Taani autori Thomas Elkjer Nisseni «Sotsiaalmeedia kasutamine relvasüsteemina». Selle tellija on kaitseministeerium.»

Täna ja homme

• Tartu linnaraamatukogu teise korruse näituseruumis avatakse täna kell 16 raamatunäitus «Tartu kirjastused V: Postimees».

• Tartu linnaraamatukogu ja Eesti raamatukoguhoidjate ühing avavad 23. oktoobril kell 12 Peeter Põllu pargis haridusministeeriumi ees Elle Tariku mälestuspingi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles