Tammeka tulevik selgub detsembriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meistriliiga mäng Tartu JK Tammeka vs Narva JK Trans. Pildil Tammeka peatreener Marko Kristal.
Meistriliiga mäng Tartu JK Tammeka vs Narva JK Trans. Pildil Tammeka peatreener Marko Kristal. Foto: Sille Annuk

JK Tammeka teatas peatreener Marko Kris­­talile, et klubi majandusolukord ei võimalda talle enam uuest hooajast tööd pakkuda. Novembri lõpuks peaks selguma, millist Tammekat me edaspidi pallimas näeme.


«Eelmise nädala lõpus kohtusime klubi juhatuse esimehega ja ta ütles, et praeguse seisuga ei ole tal võimalik minuga järgmisel aastal jätkata,» tunnistas Kristal reedel Tartu Postimehele.

«Ega jalgpallis ole miski kindel,» lisas tänavu Tartu meeskonna kindlalt Eesti meistriliigas kuuendale kohale viinud Kristal. Tulevikuplaane pole ta veel paika panna jõudnud. «Kunagi ei tea ju, vaata, mis seis siin tööturul on praegu,» pareeris ta reporteri väite, et temasugune mees tööta küll ei tohiks jääda.

Tammeka juhatuse esimees Madis Hünerson klubi majandusseisust väga rääkida ei taha. «Kõik otsad on nii lahtised, praegu ei ole midagi rääkida. Novembris lõpeb hooaeg, töötame selle nimel, et järgmise aasta eelarvele kate leida ning hoida meeskond koos ja treener siin,» lausus ta.

Hünerson möönis, et Kris-tali töö meeldib klubile ja mängijaile: «Teeme selle nimel tööd, et Marko siia jätta.»

Kaks tulevikuvarianti

Klubi juht ütles, et läbirääkimised nii toetajate kui mängijatega käivad, tulevikuvariante on kaks – kas ei jätkata enam sellise võistkonnaga või uute toetajate leidmisel jätkatakse koguni värskendustega.

Tammeka on sisuliselt amatöörklubi. Jalgpalli mängimise eest saab klubis ainukesena tasu Siim Roops. «Kuna ta tuli tagasi Tartusse, siis selle eest ta väikest kompensatsiooni sai, aga see on sümboolne summa,» sõnas Hü­­nerson.

«Meeskonna säilimise eeldus on see, et leitakse mingisugunegi taskuraha või stipendium mängijatele. Kas või põhitegijatele,» ütles Hünerson.

2003. aastast Tammeka juhatuse liige olnud Priit Tiru nentis, et majanduses peegelduv olukord pole spordiklubisid puutumata jätnud.

«Me heameelega jätkaksime Kristaliga koostööd, ta on teinud tublit tööd, viinud meeskonna uuele tasemele,» kinnitas ka tema, «aga jätkusuutlikku majandamist silmas pidades ei saa me võtta kohustusi, mida täita ei suuda.»

Masu on paraku rahakotirauad koomale kiskunud kõigil. «Ka toetused, mida me oleme saanud nii jalgpalliliidult kui Tartu linnalt, on paremate aastatega võrreldes vähenenud,» ütles Tiru.

Jalgpalliliidult saab Tam­­meka UEFA ja FIFA toetusi noortejalgpallile, mullu anti toetusi ka meistri- ja esiliiga meestevõistkondadele, tänavu enam mitte. Kui suur on tänavu eraldatud summa, liit avalikustama ei soostunud.

Tiru sõnul moodustab tänavu jalgpalliliidult ja linnalt saadav raha lõviosa Tammeka eelarvest. «Lisanduvad klubi laste osalustasud, masu on aga mõjutanud ka lastevanemate maksevõimet,» sõnas ta.

Tammeka esindusmeeskonna särkidel seisab Cramo logo. «Cramo on meid toetanud varasematel aastatel tublisti, mille eest suur tänu,» tunnustas Tiru, «aga ka nende võimalused on osutunud nüüd tunduvalt väiksemaks ja seetõttu võiks eeldada särgiesisele uue sponsori nime tekkimist.»

Tiru sõnul on aga Eesti jalgpallis olukord, kus särgisponsoriks olemine on pigem heategevus. «Ärilist tulu logost jalgpalluri särgil Eesti tingimustes ei tule,» nentis ta.

Nii on erasponsoritega nagu on. Ja raha jätkubki vaid treenerite tasustamiseks, ehkki Tiru sõnul peab ka jalgpallur millestki elama.

Peale treenerite ja abipersonali tasu on Tammeka suuremad kulud seotud treeningubaaside rentimisega. Oma väljakuid klubil ei ole. «Linn ühe käega jagab toetusi, teisalt aga eeldab, et sama rahaga makstakse väljakute kasutamise eest,» kirjeldas ta. Suur kuluallikas on ka esindus- ja lastevõistkondade transport.

Tänavune Tammeka eelarve on kolm miljonit krooni – pool sellest meestejalgpallile ja pool järelkasvule. Lähtudes loogikast, et Tammekas mängivad oma kasvandikud ja Ronal-dosid ostma ei mindaks, võiks Tiru arvates arvestatav eelarve olla kuus miljonit. Parimatel aastatel ei olnud Tammeka eelarve sellest kaugel.

Tõehetk kuu lõpus

Novembri lõpus saabub tõehetk. Kas selleks ajaks rahalaevu Tartusse randumas on, Tiru öelda ei osanud. «Töötame selle nimel, aga tuleb tunnistada, et raske on. Suhtleme linnaga, jalgpalliliidu ja eratoetajatega,» selgitas ta, «olen ses mõttes pessimistlik, et 2011 tuleks lihtsam kui 2010.»

Tammekas mängitakse jalgpalli igal juhul edasi. «Lapsed on olemas ja nad tahavad jalgpalli mängida,» kinnitas ta, «see võimalus jääb.»

Aga esindusmeeskond? «Ühe normaalse jalgpalliklubi tegevuse osa on meestevõistkond. Ühel või teisel moel see meestevõistkond ikkagi mängib,» lubas juhatuse liige Tiru.

Linna toetus
JK Tammeka toetused Tartu linna tänavusest eelarvest

• Noortesporditoetus 515 745 kr (välja makstud kvartalis, võrdsetes osades).
• Esindusvõistkonna JK Tammeka toetus 480 000 kr (välja makstud kvartalis, võrdsetes osades).
• Projektitoetused: 16. rahvusvaheline noorte jalgpalliturniir Tam­­meka Cup 50 000 kr, Tartu linna meistrivõistluste korraldamine 14 000 kr.
Kokku: 1 059 745 kr.
Allikas: Tartu linnavalitsuse sporditeenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles