Koolijuht kinkis oma juubelil muuseumile kanga koos looga

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Reinson näitab tema ema kootud kangast, mis on peaaegu viis meetrit pikk ja 90 sentimeetrit lai.
Jaan Reinson näitab tema ema kootud kangast, mis on peaaegu viis meetrit pikk ja 90 sentimeetrit lai. Foto: Margus Ansu

Tartu Descartes'i kooli direktor Jaan Reinson tähistas koolimajas täna oma 60. sünnipäeva. Tänusõnavõtus viis koolijuht jutu oma ema kootud, kindlameelse värvija käes üheksa aastat omanikku oodanud ning tänini hoole ja armastusega hoitud kangale, mille ta kinkis sealsamas Eesti Rahva Muuseumile.

Koolijuhti olid tulnud õnnitlema Tartu linnavalitsuse esindajad, linna koolide juhid ja õpetajad. Jaan Reinson tänas õnnitlejaid ja rääkis loo kanga tavatust saatusest.

Tema ema Salme oli lõpetanud Karja kodumajanduskooli Saaremaal ja valdas seepärast hästi muu hulgas peene kanga kudumise kunsti. Ühe oma kangastelgedega valmistatud peaaegu viiemeetrise riidetüki, millel laiust 90 sentimeetrit, viis ta 1949. aastal värvida, aga pere küüditati ja kangas jäi töökotta.

Kangas oli töökojas kogu aja, mil pere oli asumisel Siberis. «Sugulased käisid seda töökojast küsimas, aga värvija keeldus kindlameelselt ja ütles, et annab selle tagasi ainult Salmele, meie emale. Värvija usk oli väga kõva,» ütles Jaan Reinson.

Pärast Siberist naasmist ei saanud pere umbes aasta Saaremaale minna ja nii sai ema kanga värvijalt kätte umbes üheksa aastat pärast selle sinna viimist.

Ema andis kümmekond aastat tagasi kanga Jaan Reinsonile ja tema abikaasale Üllele, et nad sellest midagi teeksid. «Me isegi mõned korrad arutasime, mis sellest teha, aga mida aeg edasi läks, seda rohkem selgus, et nii väärtuslikule kangale kääre sisse lüüa ei raatsi,» ütles direktor Reinson. «Ja ma arvan, et Ülle oli see, kes ütles esimesena välja: kingime selle Eesti Rahva Muuseumile.»

Paar aastat tagasi sai Jaan Reinson teada, et ERM oleks väga tänulik sellise kingituse eest, sest nn looga kangaid muuseumi fondides ei olegi. Ema Salme oli asjade sellise käiguga nõus. Juubeliaktusele oli tulnud kingitust vastu võtma ERMi direktor Tõnis Lukas. Üle andsid selle Jaan Reinsoni kõrval tema õed ja vend.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles