Maailma lavade täht oli pärit Tartust

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus sündinud ja ilmselt oma sünnilinna järgi artistinime võtnud Zinaida Jurjevskaja lauljakarjäär oli suurejooneline.
Tartus sündinud ja ilmselt oma sünnilinna järgi artistinime võtnud Zinaida Jurjevskaja lauljakarjäär oli suurejooneline. Foto: teatri- ja muusikamuuseum

Postimees annab 26. augustil 1926 teada, et sel päeval avatakse Tartus Puiestee 41 majal Zinaida Jurjevskaja mälestustahvel kirjaga «Pidage mind meeles».

Artiklis seisab: « Jurjewskaja leidus läinud aasta detsembrikuu alul Helveetsias (Shveits) enneaegse surma, hüpates enesetappe mõttes Andermatti läheduses, St. Gotthardist põhjapool asuvalt kuulsalt «Kuradisillalt» kiire vooluga Reussi mägedejõkke.»

Postimees kirjutab, et 1892. aastal sündinud Jurjevskaja vaimuanded avaldusid varakult. Nii mõistnud ta – kõnes ja kirjas – viieaastaselt kolme kohalikku keelt. 15-aastaselt lõpetanud ta Tartus Puškini-nimelise tütarlaste gümnaasiumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles