Tartus tähistab sünnipäeva 102-aastane daam

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vally-Emilie Heinola täna hommikul kohvilauas.
Vally-Emilie Heinola täna hommikul kohvilauas. Foto: Aime Jõgi

Täna tähistab oma 102 aasta sünnipäeva Vally-Emilie Heinola. Juba hommikul kell 10 oli ta end külaliste vastuvõtmiseks valmis seadnud, kaunid suveriided selga valinud ning ootas, soeng peas ja pärlid kaelas.

Vally-Emilie Heinola tunneb end suurepäraselt, külalistele kõnnib ta poolele teele alati vastu ning vestleb kaasa kõikidel teemadel, kuhu jutt iganes läheb.

Kui hommikused külalised said tervitatud, ütles Vally-Emilie, et lõuna ajal teeb ta väikese uinaku ja on õhtuks jälle valmis, sest siis tulevad need, kes päeval tööl on olnud.

Oma korteris saab 102-aastane Vally-Emilie senimaani ise kõigega hakkama, vaid koristamise osas on nõus, et poja pere käib teda aitamas.

Pojal Uno Heinolal on kaks last ning neist, Ivarist ja Ivikast, räägiks Vally-Emilie aina. Ta elab lastelaste elule ja karjäärile väga kaasa ning märgib, et parasajagu on üks end täiendamas Poolas ja teine Soomes.

Vally-Emilie olemusest õhkub lahkust, tänulikkust ja rõõmu. Ta on oma pojaga väga lähedane ja tunnustab teda ja oma miniat igal sammul. 71-aastane poeg Uno Heinola ütleb seepeale, et eks kõik on vastastikune. «Mina üksi ei saaks hea olla, kui ta ise nii hea ja rõõmsameelne minuga ei oleks,» ütles ta.

Edasi kõnelesime kohvilauas sellest, et kummalisel kombel on just need inimesed vanas eas lahked ja rõõmsad, kes elus on otsekui tulest ja veest läbi käinud. Nii on ka Vally-Emiliel olnud raskeid aegu, eriti siis, mil ta mees Venemaale vangilaagrisse viidi ning ta 12 aastat üksipäini oma poega kasvatas.

Vally-Emilie on õppinud Valga tütarlaste gümnaasiumis ning ta oli abielus Julius-Theodor Heinolaga, kes oli väga hea sportlane ja vedurijuht. Õnneks tuli Vally-Emilie mees Vorkuta vangilaagrist eluga tagasi ja nad said üheskoos elada 51 aastat.

Vally-Emilie Heinola on ise töötanud Valga liköörivabrikus. Ta ongi sündinud ja kasvanud Valgamaal.

Kaks aastat tagasi ilmus Vally-Emilie Heinolast tema 100. aasta juubeli puhul lugu, mille leiab siit: http://tartu.postimees.ee/1296756/100-aastane-juubilar-kandis-parle-ja-roosat-kuunelakki

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles