Draakonpaadiga saab tasuta mööda Emajõge liuelda

Eleen Laasner
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakonpaadile nime pole küll veel pandud, kuid aeruklubi treener Faberi sõnul saab draakon olla ainult tütarlaps.
Draakonpaadile nime pole küll veel pandud, kuid aeruklubi treener Faberi sõnul saab draakon olla ainult tütarlaps. Foto: Kristjan Teedema

Alates teisipäevast kuni tänase õhtupoolikuni saab Tartu vahel teha sõitu omapärase veesõidukiga. Huvilistel on võimalik oma seltskond kokku panna ja nautida sooja suveilma jõel aerutades.

Täna saab veel kuni 15.30 minna paadisõitu nautima. Selleks on vaja kokku koguda vähemalt kuueliikmeline grupp  ja helistada Emajõe aeruklubi treenerile Aavo Faberile. Temaga saab aja kokku leppida ja siis minna Ranna tee 3 asuva baasi juurde. Enne jõele saatmist tehakse kõigile sõitjatele vajalik juhendamine ning tüürimeheks on Faber ise, seega üksi jõele sattumise pärast muretsema ei pea.

Kokku sõidetakse umbes kilomeetrine lõik mööda jõge, alustatakse ülesvoolu ja tagasi tullakse allavoolu, et oleks kergem. Olenevalt seltskonnas saab soovi korral teha ka suurema ringi.

Kes juba paati astub, peab teadma, et ise tuleb sõitmiseks käed külge panna. Igale paadis olijale antakse aer ja sellega tuleb trummilöökide järgi end vett mööda ühes rütmis edasi tõmmata. Draakonpaat on väga stabiilne ja ümberminemist ei pea kartma, kuid aerulabadest pritsivast veest võib märjaks saada küll.

Draakonpaadi teeb eelkõige eriliseks selle välimus. Paadi etteotsa on kinnitatud draakoni pea ning taha saba. Koos varustusega on paadi kaaluks umbes 160 kilogrammi. Lisaks uhkele välimusele on paadis ka eraldi koht trummil ja trummilööjal. Nende eesmärk on panna paadimeeskond kõik ühes rütmis tööle.

Aerutamistreener Aavo Faberi sõnul on paadi kõige paremaks küljeks see, et tegemist on sportliku ja meelelahutusliku ajaveetmisviisiga käsikäes. 

Draakonpaadid on algupäraselt pärit Hiinast, neid tehakse kahes suuruses. Väiksemasse mahub 10 aerutajat pluss trummilööja ja tüürimees, suuremas paadis on aerutajaid 20. Eestis on olemas vaid kaks väiksemat paati, üks Pirital ja teine Aidu veespordi keskuses, kust see ongi toodud Tartule näitamiseks.

Eestis on paate vähe, sest nende hind on kallis. Kaks paati toodi kohalikele jõgedele alles eelmisel aastal. Uuest peast maksab väiksem paat 5000 euro kanti ning suurem 6000 eurot. Tartusse on paat laenuks antud tasuta ja seega saavad ka kohalikud inimesed sellega sõitma minna tasuta. Paadisõit ei ole seotud Emajõe festivaliga, see lihtsalt juhtus samale ajale.

Kui täna draakonpaati vaatama või sellega sõitma minna ei jõua, saab uuel nädalal uuesti proovida, tuleb vaid aerutamistreeneriga aeg kokku leppida. Kes aga draakonpaadi jaoks parajat meeskonda endale ei leia, saab Emajõe aeruklubis sõita ka kanuu või süstaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles